"Şimdi onlar düşünsün"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, yerel seçimlerin erkene alınması konusunda "Artık top AKP’nin kampındadır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, yerel seçimlerin erkene alınması konusunda "Artık top AKP’nin kampındadır. Bizim bu alanda yeni bir adım atabilmemiz için AKP’den olumlu bir adım görmemiz lazım. AKP’den diğer alanlarda bir adım görmeden tarih vermemiz mümkün değil. Bu koşullarda seçim zamanında yapılır" dedi. 
 
Yerel seçimlerin erkene alınmasına ilişkin Anayasa değişikliğinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından iade edilmesinin ardından, AKP CHP’nin kapısını çalmış, ancak seçim randevusundan takvim konusunda bir uzlaşma çıkmamıştı. 
 
CHP kanadından görüşmede yer alan isim Genel Başkan Yardımcısı Gökhan Günaydın, ANKA’ya yaptığı açıklamada, AKP heyetinin kendilerinden randevu istediğinde herhangi bir tarih deklare etmediğini anımsatırken, "Biz o zaman kendilerine ‘bu seçimin erkene alınması kış koşullarıyla açıklanabilir bir şey değildir, cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili olduğunu herkes biliyor, bunu açıkça söyleyin’ dedik. ‘Üstelik burada bizle uzlaşma sağlarken yan odada seçim çevresi değişikliklerini anti demokratik usullerle dayatıyorsunuz, bu ikisi bir arada olmaz. Eğer yasama faaliyetinin tümünde demokratik bir çerçeveye oturursanız ancak o takdirde bu konuşabilir’ demiştik. Dolayısıyla bu aşamadan sonra CHP’nin AKP’ye söyleyeceği yeni herhangi bir şey yok" diye konuştu. 
 
AKP’nin kendilerinin söylediği çerçeve üzerinden bir değerlendirme yapması gerektiğini ifade eden Günaydın, "Kaldı ki o değerlendirmeyi yaptıkları görülüyor ve ‘biz MHP’yle yeniden 367’yi arayacağız’ diyorlar, bu ‘bizim CHP ile işimiz yok’ anlamına geliyor. 
 
Bu yaptıkları değerlendirme, demokratikleşme sürecine yönelik bir düşüncelerinin olmadığını, dayatma anlayışlarının süreceğini ama sadece ihtiyaçlarının olduğu yerde uzlaşı arayacaklarını gösteriyor. Dolayısıyla artık top AKP’nin kampındadır. Bizim bu alanda yeni bir adım atabilmemiz için AKP’den olumlu bir adım görmemiz lazım. AKP’den diğer alanlarda bir adım görmeden tarih vermemiz mümkün değil. Bu koşullarda seçim zamanında yapılır" dedi. CHP’nin yalnızca yerel seçim takvimi konusunda uzlaşı aramadığını vurgulayan Günaydın, "Bizim istediğimiz Büyükşehir Belediyesi Kanununda da, tutuklu milletvekilleri konusunda da uzlaşı aranması. AKP’de böyle bir zihniyet değişikliğinin ortaya çıkması lazım ki bu uzlaşma zemini TBMM’nin tamamına egemen olabilsin" diye konuştu.