"Sorunlara çözüm zamanı geldi"

Hristofyas, Kıbrıs'ın coğrafi konumu nedeniyle bölgede barış, istikrar ve işbirliği için bir "iletişim köprüsü" olması yönünde çalıştıklarını anlattı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
LEFKOŞA - Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs'ta yaşanan sorunlara çözüm bulunmasının zamanının geldiğini söyledi.
Rum haber ajansına göre, BM 65. Genel Kurulu'nda konuşan Hristofyas, Kıbrıs'ın coğrafi konumu nedeniyle bölgede barış, istikrar ve işbirliği için bir "iletişim köprüsü" olması yönünde çalıştıklarını anlattı.
Rum yönetiminin, Mayıs 2004'te Avrupa Birliği'ne (AB) tam üye olduğunu ifade eden Hristofyas, ülkesinin, AB çerçevesinde aktif ve önemli bir rol oynamak istediğini belirtti.
1974 Kıbrıs Barış Harekatı'nı "trajedi" olarak niteleyen ve Türkiye'nin adanın yüzde 37'sini "işgal ettiği" yönündeki bildik Rum iddiasını tekrarlayan Hristofyas, "Kıbrıslıların bu trajediden acılar çektiğini ve yaşanan sorunlara çözüm bulunması zamanının geldiğini" söyledi. "Kıbrıs müzakerelerinin yoğunlaştırılması amacıyla Kıbrıs Rum tarafının müzakere masasına bir öneriler paketi sunduğunu" ifade eden Hristofyas, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ve Türkiye'nin söz konusu önerileri tartışmayı kabul etmediğini, bundan üzüntü duyduğunu kaydetti.
Kapalı Maraş'ın Rumlara verilmesi önerisini BM Genel Kurulu'nda da yineleyen Hristofyas, Türkiye'nin 2010 yılı sonuna kadar Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasını istediğini, ancak bugüne kadar bunun gerçekleşmesi için gerekli çalışmaları yapmadığını iddia ederek, Türkiye'nin, Rum kesiminin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığına saygı duyması gerektiğini savundu.
Bu konularda ilginizi çekebilir