"Sözünü tutmuyorsan gereğini yaparız"

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Bölgede eylemsizlik var diyeceksin, onun dışında her şeyi yapacaksın. Adam gibi sözünde duracaksın, sözünü tutmuyorsan biz gereğini yaparız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, AK Parti Etimesgut 5. Olağan İlçe Kongresi'ne katıldı. Kongrede konuşan Akdoğan, "Sen hem 'eylemsizlik var' diyeceksin, 'karakol basmıyormuş' neymiş, onun dışında her şeyi yapacaksın. Yol keseceksin, adam kaçıracaksın, makine yakacaksın, yatırımı engelleyeceksin, insanları kaçıracaksın, haraç alacaksın, sonra neymiş efendim, 'eylemsizlik' varmış. Bırakın bu kandırmacayı. Temel zemin kamu düzenidir. Burada eğer 'eylemsizlik kararı aldım' diyorsan adam gibi bunu uygulayacaksın, adam gibi sözünde duracaksın, bu ricada bulunmuyoruz. 'Sizden rica ediyoruz, bunlara son verin' demiyoruz. Söz verdiysen, sözünü tutacaksın, tutmuyorsan biz gereğini yaparız, bunu yapma gücüne ve imkanına da sahibiz" dedi. 

İkinci olarak bölgedeki bütün toplum kesimlerinin sürecin muhatabı olduğunu bildiren Akdoğan, sürecin sadece bir kesimle yürütülen bir süreç olmadığını belirtti.

"Söyleyecek sözü olan kim varsa, irade sahibi kim varsa, bölgedeki herkes ve herkesim bu sürecin muhatabıdır ve paydaşıdır. Herkesin sesini yükseltmesi önem taşıyor" diyen Yalçın Akdoğan, "Bugün bölgede, devlet ve örgüt diye baktığında, devlet neyi temsil ediyor? Devlet hizmeti temsil ediyor, yatırımı temsil ediyor, hak hukuku temsil ediyor, şefkat ve merhameti temsil ediyor" diye konuştu. 

Çözüm sürecine değinen Başbakan Yardımcısı Akdoğan, "Bir kandırmacadır gidiyor. İnsanlar, vatan evlatları hayatını kaybediyor. 40 bin insan hayatını kaybetmiş, yüz milyarlarca dolar imkan heba edilmiş. Toplumda herkes birbirine farklı gözle bakmaya başlamış, travmalar oluşmaya başlamış ve 'hiçbir şey yokmuş gibi davranın' diye davranacağız arkadaş" dedi.

"Biz oyunu bozmak zorundayız"

Kendilerinin "böyle geldi böyle gider" demediğini söyleyen Akdoğan, şöyle konuştu:

"Çözüm sürecine karşı çıkanlar; ne öneriyorsunuz? 'Şehitler gelmeye devam etsin' bunu öneriyorsunuz. Başka önerdiğiniz bir şey var mı? 'Gidin sağı solu bombalayın.' Peki siz iktidardınız, ne yaptınız? Hangi sınır ötesi harekatı yaptınız, ne kadar gerilettiniz örgütü? AK Parti terörle mücadele adına her ne varsa yaptı. Her yolu denedi, ama başka yöntemleri de devreye aldı. 'Yeter artık, artık Türkiye'ye yakışmıyor bu sorun. 2023 hedeflerine bu şekilde ulaşamayız, bu bir ayak bağı' dedi. İşte bölgedeki çalkantıları görüyorsunuz, bir Türkiye var ayakta olan. İstikrar abidesi olan. Biz ne zaman 'bu sorunu çözelim' desek, birileri bir karanlık el devreye girdi. Reşadiye, Silvan; saldırı oldu, birinde Kobani olayları bahane edildi. Her seferinde başka bir tezgah, başka bir oyun. Birileri bunu engellemeye çalışıyor; Türkiye ne zaman şaha kalksa, dev projeler, dev yatırımlar yapsa çözüm sürecinde neticeye yaklaşsa birileri hemen başka oyunları devreye koydular. Bu oyunu bozmak zorundayız, gencecik fidanlar toprağa düşmesin yeter artık."

Bu sorunlardan kurtulmak için süreci başlattıklarını aktaran Akdoğan, "Bugün tekrar adaya gidiyor, geliyor vesaire" ifadesini kullandı. 

Burada iki parametrenin daha ön plana çıkarılması gerektiğinin altını çizen Akdoğan, bunlardan birinin "kamu düzeni ve güvenliği" olduğunu dile getirdi.

28 Şubat sürecinin bütün toplum kesimlerinin üzerinden "silindir gibi" geçtiğini anımsatan Akdoğan, o günlerde tahmin bile edilemeyecek değişimlerin iktidarları döneminde hayata geçirildiğini aktardı. 

"Teröriste, terörist diyebilen tek ülke Türkiye şu anda..."

Akdoğan, sadece Türkiye'de değil, dünyada kim yardım istiyorsa yanında olduklarını vurgularken, Türkiye'nin ahlaki bir duruş sergilediğini kaydetti.

Türkiye'nin güç odaklarının, menfaatinin peşine takılmadığını dile getiren Akdoğan, Afrika'ya yardım götürdüğünde diğerleri gibi altın kuyuları için gitmediğini vurguladı. 

Türkiye'nin buralara sırf "Allah rızası için, insani perspektifle" gittiğini aktaran Akdoğan, şunları ifade etti:

"Herkes sus pus oldu. Mısır'da darbe oldu, darbeye darbe diyebildiler mi? Darbe yapana, 'darbeci' diyebilen, katile 'katil', zalime 'zalim', teröriste 'terörist' diyebilen tek ülke Türkiye şu anda. Suriye'de kim zalime 'zalim' diyebiliyor. Mısır'da darbeciye kim 'darbeci' diyebiliyor. İsrail'in devlet terörüne kim 'devlet terörü' diyebiliyor. Bunlar az şeyler değil. Türkiye bu yüzden seviliyor. Bazı yönetimler hoşlanmayabilir. Çünkü korkuyorlar. Türkiye bölgede ahlaki duruş sergileyince, milli irade, demokrasi deyince korkuyor birileri. Mısır darbesine niye çanak tuttular. Arap baharını niye tersine çevirdiler; milletin iradesinden, demokrasiden korkuyorlar. Kim korkuyor? İsrail korkuyor. Biliyor ki milletin iradesi iktidara gelse o işbirlikçi yönetimler yıkılacak. Onlara çanak tutan yönetimler olmayacak. Otoriter rejimler korkuyor. Kendi halkından korkan rejimler ancak demokrasiden korkar. Ama biz bu hakikati haykırmaya devam edeceğiz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir