"Taraflara somut öneri ilettik"

NTV'de dün akşam basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Babacan, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ali Babacan, İsrail'in Gazze saldırıları ile ilgili olarak, taraflara ortak bir zemin oluşturacağını düşündükleri somut öneri ilettiklerini bildirdi.

NTV'de dün akşam basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Babacan, gündemdeki konulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Babacan, ateşkesin sadece silahların susmasından ibaret olmayacağına, çünkü şu an için bunun iki tarafın da yenilgisi anlamına geleceğine dikkati çekerek, ateşkesin Hamas için herhangi bir şartı olmaksızın beyaz bayrak sallaması, İsrail için ise (ne yaptık, ne elde ettik) olarak yorumlanacağını, dolayısıyla silahların susması ve tarafların asgari bir müşterekte tatmin olacağı ortamı yakalamak gerektiğini bildirdi.

İsrail ile iletişim kanallarına ilişkin soru üzerine Babacan, İsrail Dışişleri Bakanı Tzipi Livni ile telefonda birkaç kez görüştüğünü, onun kendisini aradığını ve gelmek istediğini ancak bu ziyaretin gündeminin önemli olduğunu, sadece bir iyi niyet turu çerçevesinde bir ziyaretin anlamı olmayacağını kaydetti.

"Bu ateşkesin kalıcı olması, sürdürülebilir olması için ilgili tüm tarafların mutabakatı lazım. Tek taraflı bir ateşkes sonuç vermez" diyen Babacan, İsrail, Mısır ve Hamas'ın yüzde yüz mutabık kalmaları ve müşterek bir zeminde buluşmalarının önemine dikkati çekti. İsrail'in tek taraflı bir ateşkesinin yürümeyeceğini belirten Babacan, çözüm bir paket olarak gerçekleşmezse kalıcı bir sonuç almanın mümkün olmayacağını bildirdi.

"Türkiye-Ermenistan"

Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye ile Ermenistan arasında nihai bir normalleşmeyle ilgili bir plana hiçbir zaman bu kadar yaklaşmadıklarını belirterek, ''2009 yılında hem Azerbaycan-Ermenistan ilişkileri, hem de Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesiyle ilgili bir tablo hayal değil'' dedi.

"ABD'nin yanlış adımı sürece zarar verir"

Ermenistan ile bir diyalog süreci kurulmuşken, ABD'nin 1915 olaylarıyla ilgili atabileceği yanlış bir adımın sürece zarar vereceğini söyleyen Babacan, ''Çünkü bizim müzakere ettiğimiz konulardan bir tanesi 1915 olayları. Biz onlarla bu meseleyi ikili planda görüşürken, üçüncü bir ülkenin bu konuyla alakalı dışarıdan bir tutum alması bana göre çok rasyonel değil'' dedi. 

"Ergenekon"

Babacan, Ergenekon davasına ilişkin bir soru üzerine, ''Bugün ben bir gazetede gördüm, ben çok sık telefon alıyorum diye, o bilgide biraz yanlışlık var. Bu konuyla ilgili öncelikle kimseden telefon almadım ama yüz yüze görüştüğümüz, baş başa kaldığımız anda bazı AB ülkelerinin dışişleri bakanları, 'böyle bir şeyler duyuyoruz, nedir bu' diye bana soruyorlar, bu bundan ibaret. Yani çok yoğun bir telefon trafiği falan yok. Şimdiye kadar soran kişi sayısı da bellidir'' diye konuştu.

Ancak kuşkusuz Avrupa'nın konuyu takip ettiğini söyleyen Babacan, Türkiye'nin bir demokratikleşme sürecinin olduğunu ve demokrasinin geçmişte defalarca aksadığını herkesin bildiğini kaydetti.