"Tartışma demokrasinin göstergesi"

TBMM Başkanı Toptan, "İrtica Eylem Planı" iddialarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - TBMM Başkanı Köksal Toptan, "İrtica Eylem Planı" iddialarına ilişkin, "Belgenin doğru ya da yanlış olduğunun tartışılıyor olması; demokrasinin vardığı olgunluğu ifade etmesi bakımından gurur vericidir" dedi.

Toptan TV8'de yayımlanan "Bunu Konuşalım Özel" programında, son günlerde tartışılan ve "İrtica Eylem Planı" olarak adlandırılan belgeyle ilgili soruya verdiği yanıtta, "Bugün bulunduğumuz noktayı gurur verici olarak değerlendiriyorum. Çünkü böyle bir niyetin bile ortaya çıkması, doğruluğu tartışılıyor, (doğru veya değil ortaya çıkacak, onun da değerlendirilmesi yapılacak) ama böyle bir ihtimalin böyle bir doğru yahut yanlış belgenin tartışılıyor olması karşısında Türkiye'de tüm kurumların, tüm siyasi partilerin, Genelkurmay Başkanlığının, Hükümetin, sivil toplumu örgütü temsilcilerinin böyle bir ihtimale karşı aynı safta yer almaları Türkiye demokrasisinin varmış olduğu olgunluğu ifade etmesi bakımından gurur vericidir" diye konuştu.

Toptan'ın konuşmasından öne çıkan ifadelerden bazıları şöyle:

-Başta mahkemelerimiz, savcılarımız olmak üzere herkes, süratle işin gereğini yapıp, bunu aydınlatması, türkiye'nin gündeminden en kısa sürede düşürülmesi gerekir.

-Başka konularda çok daha atak olduğunu gördüğümüz sivil savcılar, bu konuda daha süratli hareket edilebilirdi.

-Dileğim, kimsenin haberi olmadan bu arkadaşlarımızın (DTP'li milletvekilleri) gidip savunmalarını yapmalarıdır.

-DTP'lilerin ifadelerinin istendiği 6 dosya için parlamentonun yapabileceği bir şey yok.

-Münferit bir iki olay dışında, DTP'li milletvekillerinin çalışmalarından memnunum.

-1 Temmuz-1 ekim arasında, milletvekilleri değil, meclis çalışmaları 3 ay tatile giriyor.

"Ben istemiyorum demem"

Ağustos ayında görev süresinin dolacağı belirtilerek, yeniden aday olup olmayacağının sorulması üzerine Toptan, "Ben 2 sene önce rekor bir oyla TBMM Başkanlığına seçildim. Sonuçta bana bütün partiler oy verdi. Ama ben bir partinin milletvekiliyim. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin milletvekiliyim. O zaman seçilirken nasıl ki 'yarın Meclis Başkanı seçilecek, hadi aday olayım' diye karar vermediysem bu sefer de öyle karar vermem. Ben Adalet ve Kalkınma Partisi'nin milletvekiliyim. Bu tür önemli siyasi kararları, o partinin sayın liderleriyle, yöneticileriyle konuşup ona göre hareket ederiz.  Konuşuruz, bana göreve devam etmem söylenirse; öylesine onur verici görev ki 'ben istemiyorum' demem, deme hakkını kendimde görmem. Hayırlısı olsun"dedi.