"Tartışmada taraf olmayacağım”

Bakan Şahin, yüksek yargı organları arasında var olduğu izlenimi veren tartışmanın, fazla büyütülmemesini istedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

  

ANKARA - Yüksek yargı organları arasında var olduğu izlenimi veren tartışmanın, "fazla büyütülmemesini" isteyen Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin,  Adalet Bakanı olarak, bu tartışmada taraf olamayacağını belirtti.

Bakan Şahin, TBMM'de gazetecilerin, "Yüksek yargı organları arasındaki tartışmaya" ilişkin sorularını yanıtladı. Şahin, kişi ve kurumların, anayasa ve yasaların kendilerine çizdiği sınırlar içerisinde kalmaya özen göstermeleri halinde, Türkiye'deki sorunların da o düzeyde asgariye indirilmiş olacağını söyledi. Yüksek yargı organları arasında var olduğu izlenimi veren tartışmanın, "fazla büyütülmemesini" isteyen Şahin, Adalet Bakanı olarak, bu tartışmada taraf olamayacağını belirtti.

Belediyeler konusunda anayasaya aykırı bir durum olup olmadığının sorulması üzerine Şahin, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün yaptığı açıklamaya, büyük ölçüde katıldığını kaydetti.

TBMM'nin çıkardığı yasaları, anayasa adına denetleme yetkisinin, sadece Anayasa Mahkemesine ait olduğuna işaret eden Şahin, "Bunun dışında, yasaları değerlendirecek, çıkış amacı dışında, onları yorumlayarak bir takım kararlar verecek başka kurum yoktur, olması da mümkün değildir. Anayasa Mahkemesinin kararları da herkesi bağlar. Gerçek ve tüzel kişileri bağladığı gibi diğer yargı organlarını da bağlar. O nedenle, herkes anayasanın kendisine çizdiği sınırlar içinde hareket etmelidir cümlesini kullandım" dedi.

"Anayasa mahkemesinin görevini yapıyor izlenimi verir"

Danıştay kararının gerekçesinde, "Kapatılan belde belediyelerine bildirim yapılmadığı, Resmi Gazete'de yayımlanmadığı"nın yer aldığını anımsatan gazeteciye Şahin, şu yanıtı verdi:

"TBMM, bir kanun çıkardı, nüfusu 2 binin altına düşen belediyelerle ilgili hüküm koydu, Anayasa Mahkemesi değerlendirdi. Anayasa Mahkemesi ne karar vermişse, o karar doğrultusunda hareket etmek, bizim ve herkesin görevidir. 'Falan mahkeme şöyle bir gerekçeyle hareket etmiş...' O, Anayasa Mahkemesinin görevini yapıyor izlenimini verir ki; bu anayasaya uygun değildir."

Şahin, YSK'nın aldığı kararın, kesin karar olduğuna işaret ederek, YSK'nın, kararını değiştirmemesi halinde, kapatılması öngörülen belde belediyelerinden, nüfus sayımının iptali için öngörülen süre içinde dava açanların yerel seçime katılabileceğini anımsattı. Bakan Şahin, Meclisin yeni bir kanun çıkarmadığı takdirde, bundan sonraki seçimlere de girilebileceğini ifade etti.