"Teşhircilik, tecavüze mazeret olamaz"

Diyanet İşleri Başkanı Görmez, Prof. Çeker'in 'dekolte giyen kadınlarla' ilgili sözlerini değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA / KONYA - Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez, "İslam dininde hem kadına hem de erkeğe kendi cinsiyetini insanlığın önüne geçecek şekilde teşhir etmede eleştiriler, yasaklar söz konusudur. Ama bunlar hiç bir zaman ne taciz ne de tecavüze mazeret olarak gösterilemez" dedi.

Görmez, Çin İslam Cemiyeti Başkanı Hilalunddin Chen Guangyan ile başbaşa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından, gazetecilerin, "Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker'in, 'dekolte giyen kadınlarla' ilgili sözlerinin" sorulması üzerine, her türlü taciz ve tecavüzün İslam öğretilerine ve ilahi dinlere göre insanlığa karşı işlenmiş en ağır suçlardan biri olduğunu söyledi.

Taciz ve tecavüzün sadece kadınlara karşı değil, tüm insanlığa karşı işlenmiş bir suç olduğunu belirten Görmez, şunları kaydetti:

"Bu konuyu, Türkiye'de hiçbir din adamının, hiçbir ilahiyat hocasının basına yansıdığı şekilde ifade etmiş olmasına ihtimal vermiyorum. Nitekim bu açıklamayı yapan hocamız da böyle demediğini, yanlış anlaşıldığını açıkça ifade etti. İslam dininde hem kadına hem de erkeğe kendi cinsiyetini insanlığın önüne geçecek şekilde teşhir etmede eleştiriler, yasaklar söz konusudur. Ama bunlar hiç bir zaman ne taciz ne de tecavüze mazeret olarak gösterilemez. Hiçbir kadim kaynağımızda dahi bunu ima eden herhangi bir bilgi kırıntısına rastlamak mümkün değildir."

Çeker'in açıklamalarına inceleme başlatıldı

Öte yandan Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, Selçuk Üniversitesi (SÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Çeker'in açıklamalarıyla ilgili inceleme başlattı. Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Prof. Dr. Çeker'in çeşitli basın yayın organlarında yer alan sözleri üzerine inceleme kararı aldı.

Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman Okudan da YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan'ın talimatıyla Prof. Dr. Çeker hakkında inceleme başlattıklarını bildirmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir