"Toplu taşımada hijyene dikkat"

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, halk otobüsleri, dolmuşlar ve her çeşit toplu taşıma aracının çok sıkı elden geçmesi ve hijyenik olması gerektiğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, yaptığı yazılı açıklamada, toplu taşıma araçlarının hijyeni ve güvenliği konusunda uyarılarda bulundu.  

Türkiye'de dikkat çekilmesi gereken en önemli hususlardan birinin toplu taşıma araçları olduğunu aktaran Göktaş, "Bu araçları 7/24 kullanmakta olan insanlarımızın içinde, hasta olanı, rezil kıyafetlerle ve üstü başı kir pasak içinde bineni var. Eğer bu araçlar sterilize edilmezse, her çeşit mikrobu ve hastalığı barındırdığı gibi bulaştırıyor da. Halk otobüsleri, dolmuşlar ve her çeşit toplu taşıma aracının çok sıkı elden geçmesi ve hijyenik koşulların oluşmasının sağlanması gerekir" ifadelerini kullandı.  

Konunun doğrudan insan sağlığı ile ilgili olduğuna işaret eden Göktaş, toplu taşıma araçlarının çoğunun bakımsız ve kirli olduğunu savundu.  

Göktaş, vatandaşların insanca ve çağın gereğine uygun şekilde hizmet almak istediğine vurgu yaparak, yolcu taşımacılığı alanında hizmet veren kuruluşların ilgili kamu kurumlarıyla iş birliği halinde hijyen konusu üzerine eğilmesi gerektiğini bildirdi.  

Toplu taşıma araçlarının hijyeni konusunda çeşitli öneriler getiren Göktaş, şunları kaydetti: 

"Araçların iç dizaynı öyle yapılmalı ki, akşam otobüsü garaja çekerken, sürücüsü ve kullanıcısı içine hortumu alıp, ilaçlı su ile yıkadığında kuruması da temizliği de dert olmamalı. Gün aşırı yıkama, hem araca zarar vermemeli hem de araçta hijyeni sağlamalı. Araç içlerinde gündüz insan taşırken, içerideki pis havayı dışarı atacak tertibin alınması, ayrıca havadaki mikrobun kırılmasını sağlayacak dezenfektan kokunun yayılmasını sağlamak gerek. Açılır, kapanır kapıların aralarında hava girmesini engelleyecek tertibin alınması, kapı fitillerinin düzeltilmesi, toz toprak ve zararlı bakterilerin girmesini engellemek gerek. Resmen toplu taşıma araçları insan sağlığını tehdit ediyor."