"Tüketici Ödülleri" sahiplerini buluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME



ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Tüketici Ödülleri'nin 2013 yılı ödül dalları ve başvuru kriterleri belli oldu.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Radyo- Televizyon Programı Ödülü, Yazılı Basın Tüketici Köşesi Ödülü, Bilinçli Tüketici Ödülü, Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'un Uygulanmasında Başarılı Kuruluş Ödülü, Tüketici Memnuniyetini İlke Edinen Firma Ödülü, Bilimsel Çalışma Ödülü ve Hizmet Ödülü olmak üzere toplam 7 dalda ödül verileceği bildirildi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı da Tüketici Ödülleri'ne ilişkin, "Tüketici bilincinin geliştirilmesi, tüketicilerin yasal haklarını kullanmaları konusunda özendirilmesi, tüketici talep ve tercihlerini dikkate alan firmaların teşvik edilmesi, tüketici hukuku veya tüketicinin korunması ile ilgili bilimsel çalışmaların özendirilmesi amaçlarıyla 2012 yılı faaliyetleri dikkate alınarak yedi dalda Geleneksel Tüketici Ödülleri verilecek. Tüketici ödülleri ülkemizde tüketici bilincinin oluşmasına önemli katkılar sağlamaktadır. Ödül, bu konuda çalışma yapanları onaylamakta ve teşvik etmektedir.

Kitle iletişim araçlarında ve bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeyle birlikte ülkeler arasındaki sınırlar neredeyse kalktı. Bu da dünya markalarının çoğalmasını ve daha çok ürünün ve hizmetin tüketiciye ulaşmasını beraberinde getirmiştir. Tüm bunlar tüketicinin korunması kavramını modern dünyanın en güncel ve dinamik konularından biri haline getirmiş, yeni ve özel bir hukuk dalı olan tüketici hukuku doğmuştur" ifadelerini kullandı.
Tüketicinin korunması kavramının son yüzyılda dünyada önem kazanmış olduğunu ifade eden Yazıcı şu değerlendirmelerde bulundu:

"Tüketicinin korunması konusu devlet güvencesine alınmıştır. Türkiye'de tüketicinin korunmasına yönelik yapılan hukuki düzenlemeler neticesinde tüketicilere dünya standartlarında koruma sağlanarak gerekli yasal zemin hazırlandı. Tüketicilerimizin bazı konularda AB ülkelerinden daha ileri seviyede korunmalarını sağladık. Ürün güvenliği konusundaki politikamız 'güvensiz ürüne karşı sıfır tolerans'tır. Hedefimiz tüketicilere yönelik üretilen ürünlerde yüzde yüz güvenli ürünlerin piyasaya arzını sağlamaktır. Bu hedefe ulaşmak için hem tüketici hem de üretici örgütleri ile işbirliği halinde çalışmalarımızı kararlılıkla sürdürmekteyiz."

Adaylar ya da aday gösterilenler 7 kategoriden en fazla birine başvuruda bulunabilecek. Kişi veya kuruluşlar, "Tüketici Ödülleri" ne doğrudan aday olabilecekleri gibi, diğer kişi veya kuruluşlar tarafından da aday gösterilebilecek. 81 il merkez ve ilçe sınırları içerisinde ödüle başvuracak adaylar, son başvuru tarihi olan 08 Şubat 2013 tarihine kadar, Bakanlık'a ulaştırılması koşuluyla başvurularını Ticaret İl Müdürlüklerine veya doğrudan Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğüne yapabilecek.

Başvuruların en son 08 Şubat 2013 Cuma günü Saat 17.30'a kadar Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'ne bizzat veya postayla yapılması gerekiyor.