"Türk Malı" imajında Turquality'nin rolü
BÜTÇE YÖNETİMİ / Salim ÇAM - PROGROUP Uluslararası Danışmanlık Genel Müdürü
Turquality, dünya pazarında rekabet avantajı ve markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarına sahip firmaların, tüm yönetim süreçlerini kapsayacak şekilde yönetsel bilgi birikimi, kurumsallaşma ve gelişimlerini sağlamak suretiyle, uluslararası pazarlarda, kendi markalarıyla, küresel bir oyuncu olabilmeleri sağlamayı amaçlayan destek platformudur.
Öncelikle şunun anlaşılması gerekiyor. Turquality projesi sıradan bir destek programı değildir. Hele ki sıradan bir kalite standardı hiç değildir. Bazen bu yanlışa da düşülebiliyor. Kimi zaman Turquality içeriği kalite yönetim sistemine indirgenebiliyor. Ancak kalite global marka oluşturma açısından tek başına yeterli değildir. Bu sadece başlangıç noktasıdır. Ürün ve hizmetlerin farklılaştırılması, tedarik zinciri ağ yapısının dinamik ve verimli bir şekilde yönetilmesi ve hedef pazarlara girilmeden önce gerçekleştirilmesi gereken detaylı analizlerle beslenmelidir."
Turquality, "Olumlu Türk Malı" imajını oluşturabilmek için, makro düzeyde yapılmış ve yapısı itibariyle tek devlet teşvik programıdır. Proje, Türkiye'nin markalaşma projesidir ve rekabet gücünü arttırmayı hedeflemektedir. Turquality ile, global markalaşma vizyonu, başta hedef pazarlar olmak üzere, tüm pazarlarda daima müşteri ve pazar odaklı, sürekli ve sürdürülebilir verimlilik esaslı, dinamik pazarlama yapılmasını esas alıyor, Geleceğin Türk ve dünya ekonomisi için getireceği tehditleri fırsata çevrilebilmek, uluslararası arenada rekabet üstünlüğü kazanılabilmek, için Turquality Projesi son derece önemlidir.
1. Turquality projesine başvurmak için sağlanması gereken ön koşullar nelerdir?
Turquality projesine müracaat eden marka için öncelikle, İşletmenin söz konusu marka ile ihracat yapıyor olması ve Türk markası olarak, Türkiye'yi dünyada temsil ediyor olması, yani Turquality desteği için başvuru yaptığı markayla ihracatını gerçekleştiriyor olması gerekmektedir. Türkiye'de ve ibraz edeceği iş planında belirteceği hedef pazarların en az birinde marka tescilinin yapılmış olması, gerekmektedir. (2006/4 Sayılı Tebliğ'e İlişkin Uygulama Usul ve Esasları, Madde:19)
2. Peki ya firma bu ön koşullara uygunsa?
Eğer bu ön koşullar uygunsa Turquality'nin işaret ettiği şekliyle kurumsallaşma seviyesine uygun mu değil mi gerek iç dinamikleriyle gerek, dış destekle denetlemesi gerekiyor.
3. Turquality desteği alındığında, ihracata yönelik diğer devlet desteklerinden de faydalanmak mümkün mü?
Turquality programı dışında DTM tarafından ihracata yönelik birçok devlet desteği bulunmaktadır. Turquality programı aslında bu desteklerin tek bir çatı altında toplanmış halidir. Bu nedenle firma Turquality desteği alıyorsa, aynı kapsamda diğer ihracata yönelik devlet desteklerinden faydalanamaz.
4. Bir marka için aynı şirketin birden fazla işletmesi destek kapsamına alınabilir mi?
Bu konu Turquality'nin yönetmeliğinde belirtildiği gibi, 2006/4 sayılı Tebliğ'e İlişkin Uygulama Usul ve Esasları madde 69'a göre, bir marka için birden fazla şirket destek alabilir. Ancak şirketler arasındaki organik bağını aktarabilmelidir. Örneğin, 2006/4 sayılı Tebliğ'e İlişkin Uygulama Usul ve Esasları madde 69'a göre, holding/şirketler topluluğu bünyesinde en fazla 6 marka desteklenebilir
Turquality® Destek Programı kapsamında ikinci bir marka için destek alınabilmesi mümkündür. 2006/4 Sayılı Tebliğ uyarınca Turquality® desteği kapsamında bulunan firmaların, ikinci markaları için başvurmaları halinde, söz konusu marka için de detaylı analiz çalışması yapılması gerekmektedir. Analiz çalışmanın Yönetim Danışmanlığı firması tarafından gerçekleştirilebilmesi için; yıllık satış geliri 25 milyon $'a kadar olan şirketler 70.000$+KDV; yıllık satış geliri 25.000 $ - 75.000 $ arasında olan şirketler tarafından 100.000 $ +KDV; yıllık satış geliri 75.000 ve üstünde olan şirketler 150.000 $ +KDV
5. DTM Turquality programı ile ilgili ne kadar süre destek sağlayacak?
Bu konuyla ilgili herhangi bir açıklama olmamakla birlikte önceki süreçte yapılan uygulama şu şekildedir: İlk destek projesi 2003/3 Sayılı Tebliğ kapsamında değerlendirilmiştir ve destek süresi 5 yıl olarak tespit edilmiştir. Ancak daha sonra 2006/4 Sayılı Tebliğ yayınlanmış ve yeni markaların bu destekten faydalanması sağlanmıştır.
6. Son olarak, işletmelerin en çok ilgileneceği nokta bu olacak sanırım; Turquality destek programı hangi alanlarda danışmanlık desteği vermektedir?
· Kurumsal kimlik oluşturulması,
· Stratejik şirket yapılandırılması,
· Kalite kontrol sistemi oluşturulması,
· Numune tesis yapılandırılması,
· Moda ve trendler, ürün ve ambalaj tasarımı,
· Modelizm (tasarımcının/endüstriyel ürün tasarımcısının çizdiği ürünlerin ilk numunelerinin üretilmesi, bu numunelerin üzerinde gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra son numunelerin üretilmesi ve ana kalıplarının dijital ortamda hazırlanması) satın alma ve tedarik, stratejik pazarlama, perakende operasyonlar, şirket kuruluşu, mağaza açılması ve işletilmesi, (ürün tasarımı-yönetimi-geliştirmesi, fiyatlama, dağıtım kanalı ve iletişim, tanıtımla ilgili her türlü stratejik danışmanlık giderleri),
· Uluslararası hukuk, ihracat, ticari bariyerler, ülkelerarası ilişkiler gibi uluslararası ticareti ve bununla ilgili şirket ve operasyon yapılanmasını ilgilendiren her türlü danışmanlıklar,
· Maliyet muhasebesi,
· Risk yönetimi,
· Müşteri ilişkileri yönetimi (CRM),
· Bilgisayarlı Tasarım (CAD), Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP), Tedarik Zinciri Yönetimi (SCM), Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM), Kurumsal Performans Yönetimi (EPM), Perakende Yönetimi vb. bilgi yönetimi kapsamında satın alacakları veya kiralayacakları yazılım ürünlerinin lisansları ve bunların yıllık bakım-güncelleme bedelleri ile yazılımların devreye alınması, iyileştirilmesi ve idamesi için yapacakları danışmanlık, eğitim ve dış kaynak kullanımı gibi uluslararası pazarlarda rekabet avantajını artırıcı alanlarda Müsteşarlık tarafından akredite edilmiş danışmanlık firmalarından satın alacakları danışmanlık giderleri, %50 oranında desteklenir.