"Türkiye'de mali yönetimle ilgili iyi bir sistem var"

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Baş ekonomisti Thomas, Türkiye'deki mali yönetimi övdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİVAS - Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Baş Ekonomisti Mark Roland Thomas, "Türkiye'de mali yönetimle ilgili iyi bir sistem var" dedi.

TBMM ve Cumhuriyet Üniversitesinin (CÜ), Maliye Bakanlığı, Dünya Bankası ve Sivas Valiliğinin katkılarıyla CÜ Kültür Merkezi'nde düzenlediği "Maliye politikasının oluşturulmasında parlamentonun rolü" konulu uluslararası sempozyum, maliye politikasında yeni yaklaşımlar ve uygulamaların ele alındığı oturumla devam etti.

Afyonkarahisar Milletvekili Sait Açba yönetiminde gerçekleştirilen oturumda sunum yapan Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Bölgesi Baş Ekonomisti Mark Roland Thomas, mali kural hakkında bilgi verdi.

Mali kuralın sadece hedef koyan yıllık bir bütçe olmadığını ifade eden Thomas, "Aynı zamanda orta vadeli program da değildir. Mali kural bunun ötesinde sayısal hedefler belirleyerek, organize bir şekilde, uzun vadede bir şey ortaya koymaktadır" diye konuştu.

Bir mali kuralın genelde kanunla uygulandığını ifade eden Thomas, "Yani parlamentonun, yasama organının geçirdiği bir şeydir" dedi.

Türkiye ile ilgili çeşitli grafiksel bilgiler veren Thomas, "Türkiye aslında iyi durumda. Türkiye'de mali yönetimle ilgili iyi bir sistem var. Bütçe kanunu iyi, bununla ilgili rutin uygulamalar iyi. Gözetimle ilgili iyi sistemler var. Ve her ülkede olduğu gibi tabi ki aslında daha da iyi olabilecek olanlar da var" ifadesini kullandı.

Sadece Türkiye'de değil, her ülkede parlamentoların oynayacağı çok önemli bir rol olduğunu anlatan Thomas, şöyle konuştu:

"Mali süreçlerin gözetimi açısından parlamentolar çok önemli. Türkiye özelinde zaten Türkiye'nin performansı iyi, daha da iyi düzeye çıkarılabilmesi önemli. Bazıları beklemede olan bazı kanunlar, bazıları zaten kabul edilmiş olan yada bazıları daha havada olan kanunlar ve tamamlayıcı reform çalışmaları var. Bunların da gerçekleşmesi durumu iyileştirecektir. Mali kural, devlet yardımları kanunu, sayıştay kanunu, beklenmeyen çıkabilecek yükümlülüklerle ilgili uygulamalar, yatırım analizinin güçlendirilmesi ve daha uzun vadede vergi reformu gibi bütün bunlar çok büyük katkıda bulunacak şeyler. Parlamentolar kendi içlerinde de kendi yetkinliklerini, kapasitelerini artırabilmeli. Politika analiz edebilme, yatırımları analiz edebilme kapasitesini, bütçe tekniklerini analiz etme kapasitelerini parlamentolar içerisinde de geliştirebilmeliyiz."

Oturumda Çukurova Üniversitesi Maliye Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Fazıl Özsoylu, Maliye Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı İsa Coşkun ve Hazine Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcısı Burhanettin Aktaş da konuyla ilgili çeşitli bilgiler sundu.

Son bölümünde soruların cevaplandırıldığı oturumu CÜ Rektörü Prof. Dr. İlyas Dökmetaş, AK Parti Sivas Milletvekili ve TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Mustafa Açıkalın da takip etti.