"Türkiye'nin kendini savunma hakkı var"

Crowley, Türkiye ile ABD arasında Ankara'da yapılması planlanan terörle mücadele toplantısının, ABD'nin belirlenen tarihte toplantıya katılamaması nedeniyle ertelendiğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

WASHINGTON- ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, güvenlik güçlerince Irak'ın kuzeyine düzenlenen sınırötesi operasyonla ilgili olarak, "Türkiye'nin, her ülke gibi, terör örgütlerine karşı kendisini savunma hakkının olduğunu" söyledi.

Crowley, ABD Dışişleri Bakanlığında düzenlediği günlük basın toplantısında bir gazetecinin, son sınırötesi operasyonda ABD'nin Türkiye ile ne düzeyde işbirliği yaptığı ve iki ülke arasındaki istihbarat paylaşımının devam edip etmediğine ilişkin sorusunu yanıtladı.

Türkiye ve ABD'nin NATO müttefikleri olduğuna işaret eden Crowley, "Dolayısıyla bilgi paylaşıyor ve sürekli bir temelde işbirliği yapıyoruz. Türkiye'nin giriştiği eylemde (sınır ötesi operasyonda) ABD'nin doğrudan alakalı olduğunu söyleyemem. Bunlar, Türk hükümetini ve Türk halkını doğrudan etkileyen güvenlik meseleleri" diye konuştu.

Terör örgütü PKK'nın Türkiye için uzun süreden beri devam eden bir sorun olduğuna değinen Crowley, "Türkiye'nin, her ülke gibi, terör örgütlerine karşı kendisini savunma hakkı var. Bunun nasıl gittiğine bağlı olarak Türkiye ile birlikte çalışmaya devam edeceğiz. Ancak eylemin (sınır ötesi operasyonun) arkasındaki nedenleri tabii ki anlıyoruz" dedi.

Türkiye, ABD ve Irak arasında terörle mücadele konusundaki üçlü mekanizmanın hatırlatılması üzerine Crowley, sınır ötesi operasyon kararının, terör örgütü PKK'nın son dönemki saldırılarına dayanarak verildiğine inandığını belirtti.

Terörle mücadele konusu üzerinde Türkiye, ABD ve Irak arasında uzun süredir görüşmeler yapıldığına dikkati çeken Crowley, "Irak'ın kuzeyinde, PKK gibi grupların faaliyet göstermeye devam etmesine olanak veren bu tür alanların son bulmasını istiyoruz" diye konuştu.

Toplantı, ABD'nin toplantıya katılamaması nedeniyle ertelendi

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Türkiye ile ABD arasında Ankara'da yapılması planlanan terörle mücadele toplantısının, ABD'nin belirlenen tarihte toplantıya katılamaması nedeniyle ertelendiğini bildirdi.

Crowley, "(ABD Dışişleri Bakanlığının Terörle Mücadele Koordinatörü) Büyükelçi Daniel Benjamin, bugün Türk yetkililerle yapılması planlanan terörle mücadele toplantısını iptal etti mi? Eğer öyleyse, neden? Bu toplantının amacı neydi? Eğer iptal olduysa, ne zaman için yeniden planlanacak?" şeklindeki bir soruya yazılı yanıt verdi.

Sözcü Crowley, yanıtında şunları kaydetti:

"Ankara'da ikili düzeyde yapılması planlanan toplantı ertelendi, çünkü ABD bu tarihte toplantıya katılamıyordu. Türkiye, terörle mücadelede değerli bir ortak ve toplantının yeniden programlanmasını bekliyoruz."

Clinton'dan Kırgızistan'a yardım sözü

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, olaylar yaşanan Kırgızistan'a yardım sözü verdi.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Clinton'ın, Kırgızistan'daki geçici hükümetin Başbakanı Roza Otunbayeva ile yaptığı telefon görüşmesinde, yardım ve destekte bulunma sözü verdiği bildirildi.

Görüşmede, Kırgızistan'ın acil ve uzun dönemli yardım ihtiyacı konusunun ele alındığı, üst düzey bir Amerikalı diplomatın da cuma günü Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'e gideceği belirtildi.

Bu arada ABD'nin Bişkek Büyükelçiliği, Washington yönetiminin, kısa dönem ve orta dönem yardım için 10.3 milyon dolar ayırdığını açıklarken, Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley, bu yardımın 6.5 milyon dolardan fazlasının acil insani yardım için tahsis edildiğini söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir