"Türkiye'nin üyeliği AB açısından da önemli"

İtalya Dışişleri Bakanı Frattini Türkiye'nin AB üyeliğinin AB'nin de yararına olduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ROMA - İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) tam üyeliğinin sadece Ankara'nın değil, AB'nin de yararına olacağını söyledi.

Frattini, Roma'da Temsilciler Meclisi ve Senato'daki dışişleri komisyonlarının ortak toplantısında yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin üyeliği sadece Ankara değil, AB açısından da önemli. Türkiye'nin üyeliği, İran, Ortadoğu ve Kafkaslarla diyalog açısından bölgesel politikalarda AB için bir artı değer teşkil edecektir" dedi.

AB ülkelerinin beraberce bir dış politika oluşturamadıklarına da değinen Frattini, "Avrupa'nın ortak bir dış politikası olmalıdır. Lizbon Antlaşması'nda öngörüldüğü üzere dış politikada tüm üye ülkelerin aynı sesle konuşmalarını sağlamak gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

Dışişleri Bakanı Frattini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Avrupa Birliği'ne de bir sandalye tahsis edilmesi gerektiğini yineleyerek, "Bunun sağlanması önemli bir sinyal niteliği taşıyacaktır. Bu, AB'nin tek ses halinde konuşması açısından da bir ilk adım olabilir" dedi.