"Türkiye'ye yeni başlık Ankara'ya haketmediği bir ödül olur"

Avrupa Birliği Türkiye'ye yeni bir başlık açılıp açılmamasını tartışıyor...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LÜKSEMBURG - Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin bakanları, üç yıldır yeni bir başlık açılamayan Türkiye'nin tam üyelik müzakerelerine devam etmesi konusunda fikir ayrılığı yaşarken, Almanya ve yanlısı bazı ülkeler Türkiye'de barışçıl protesto gösterilerine verilen sert karşılığın ardından yeni bir başlığın müzakerelere açılmasının Ankara'ya haketmediği bir ödül olacağını düşünüyorlar.

AB ülkeleri, Türkiye'nin durma noktasına gelen tam üyelik müzakerelerine tekrar hayat vermek için bu hafta Çarşamba günü yeni bir fasıl başlığının müzakerelere açılması için karar almayı planlıyorlardı.
Ancak Almanya, Avusturya ve Hollanda'nın yeni bir faslın müzakerelere açılmasına dair itirazları, yeni faslın açılması için Çarşamba günü alınacak karara dair görüşmelerin ertelenmesi veya iptal edilmesi olasılığını artırıyor.
Türkiye'nin AB'ye tam üye olması için 35 ayrı müzakere başlığında AB ile uyumlu kuralları kabul etmesi gerekiyor.

Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları toplantısına katılmak üzere bugün Lüksemburg'a gelen Avusturya Dışişleri Bakanı Michael Spindelegger, Almanya'nın tavrına destek verdi.
"Ankara'nın Türkiye'deki halkına haklarını vereceğine dair bir sinyal bekliyoruz. Polisin davranışı konusunda düşünmeleri gerekiyor... Yeni bir başlık üzerinde müzakerelere başlamadan önce Türkiye'den bir hareket görmeliyiz."

Hafta sonunda Katar'da görüşen Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Almanya  Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle, görüşmelerini bugün telefon üzerinden sürdürdü. Türk bir yetkili, "Sürekli temas halindeyiz. Pozisyonumuz son derece açık ve herkesin anlaması için çaba gösteriyoruz" dedi.
Westerwelle de Almanya'nın Türkiye ve diğer AB üyesi ülkelerle görüşmelerini sürdürdüğünü ifade ederek, "Bir taraftan (bakınca) geçen haftalarda olanları görmezden gelemeyiz. Diğer taraftan ise Türkiye ile uzun vadeli ilişkilerimizden kaynaklanan sorumluluğumuzun da farkında olmalıyız" dedi.

Son dakika görüşmeleri
Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'deki barışçıl gösterilere güvenlik güçlerinin verdiği sert karşılık nedeniyle "dehşete düştüğünü" geçen hafta söylemesinin ardından Türkiye ile Almanya arasında gerilim yaşanmıştı.
Avrupa Birliği ülkelerinin Birlik nezdindeki temsilcileri Türkiye hakkında bu sabahki toplantılarında kısaca görüştüler, ancak toplantıdan sonuç alınmadı.
Avrupa Birliği kaynakları, dışişleri bakanları arasındaki toplantı öncesinde bakanların fikir alışverişinde bulunduklarını ifade etti.
Avrupa Birliği dönem başkanı İrlanda'nın sözcüsü, Türkiye hakkında planlanmış yeni bir görüşme olmadığını, ancak Türkiye'nin de katılacağı Çarşamba günkü toplantının iptal edilmediğini söyledi.
Almanya'nın sert tutumu, AB'nin Türkiye'deki protesto gösterilerine vermesi gereken karşılığın sivil haklar konusunda  Türkiye'den uzaklaşmak değil, daha da yakınlaşmasını olduğunu düşünen Avrupalı politika yapıcıları korkutuyor.
Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğini destekleyen İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt, AB'nin genişlemeye yönelik uzun vadeli stratejik yaklaşımının "kısa vadeli heveslere" tabii olmaması gerektiğini ifade etti.

"Farklı ülkelerde her zaman farklı şeyler oluyor. Bir grup içinde veya diğerinde huzursuzluk olduğu için Avrupa Birliği'nin stratejisini değiştiremeyiz."
Analistler Almanya'da Eylül ayında yapılacak ve Merkel'in üçüncü dönem başbakan olmak üzere aday olacağı genel seçimlere dair hesapların da Almanya'nın benimsediği tavır üzerinde etkili olduğunu düşünüyorlar. 
Merkel'in muhafazakar partisi CDU seçim programında Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkıyor. Türkiye 2005 yılında AB'ye tam üyelik için müzakerelere başlamıştı. AB ile müzakere edilecek 35 başlıktan bugüne kadar 13 tanesi üzerinde görüşmeler başlarken, 13 başlıktan sadece biri üzerinde görüşmeler tamamlandı. Diğer başlıklar ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve AB üyesi ülkelerin muhalefeti nedeniyle üç yıldır görüşmelere açılamıyor.