"Türkiye'yi F1 arabasına benzetiyorum"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DENİZLİ - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye'yi Formula 1 otomobiline benzettiğini belirterek, "Her fırsatta Türkiye'nin gaza basmasını söyleyen biriyim. Çünkü, Türkiye'nin gerçek performansının 850 beygirlik ve 320 kilometre hız yapacak bir yarış otomobili olduğunu ifade etmek istiyorum" dedi.

Çağlayan, Denizli İhracatçılar Birliği ziyaretinde yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin motorunun ihracat olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin geçen yıl yüzde 2,2 büyümesinde ihracatının yüzde 13,2'lik artışının payının büyük olduğunu hatırlatan Çağlayan, şöyle konuştu:

"Eğer Türkiye geçen yıl ihracatını artıramasaydı, pazar çeşitliliği yapamasaydı, 152,6 milyar dolar yerine ancak 140 milyar dolar yapsa Türkiye yüzde 2,2 değil, binde 3 büyüyecekti. Türkiye ekonomisi tamamen ihracattan büyümüştür. 2012'de tüm dünya ekonomilerinin küçüldüğü, Avrupa'nın ekonomisinin daraldığı ve hala Avrupa'da çok ciddi bulanımların yaşandığı bir ortamda Türkiye ekonomisi, çok tasvip etmememe rağmen yüzde 2,2'lik ekonomik büyüme performansı elde etti. Avrupa'da en hızlı büyüyen ikinci ekonomi oldu.

Neden fazla tasvip etmediğime gelince, ben Türkiye'yi Formula 1 yarışı yapan bir otomobile benzetiyorum. Her fırsatta Türkiye'nin her fırsatta gaza basmasını söyleyen biriyim. Çünkü, Türkiye'nin gerçek performansının 850 beygirlik ve 320 kilometre hız yapacak bir yarış otomobili olduğunu ifade etmek istiyorum. Şükürler olsun, yarış otomobilin direksiyonunda 11 yıldır Türkiye'yi başarılı bir şekilde yöneten Başbakanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan var. Böyle bir ortamda Türkiye geçen yılda dünyada en büyük ihracatçı ülkelerin önünde yer alarak ihracatını da yüzde 13,2 artarak dünyada ihracatını artıran ülkeler arasında 2. oldu. Cumhuriyet tarihimizin ihracat rekorlarını kırdık, altın harflerle yerini aldı."

"İhracat yapmadığımız iki ülkeden birisi Mikronezya diğeri de Nauru'dur"

Türkiye'nin, Avrupa'daki pazarın daraldığı, Kuzey Afrika, Orta Doğu ülkelerinde "Arap Baharıyla" başlayan sosyal, siyasi, ve ekonomik kargaşaların olduğu bir ortamda, ihracatının yüzde 75'ni gerçekleştirdiği pazarlarda yaşanan siyasi ve ekonomik krizlere rağmen ihracatını artırdığını ifade eden Çağlayan, "Altının çizilmesi gereken nokta budur. Normalde Türkiye bu şartlarda yeni pazar bulamasa ihracatı çok daha geri gidecekti. Son dört yılda pazar çeşitlendirmesinin ihracatımıza vermiş olduğu katkı 42 milyar dolardır. Şimdi Türkiye dünyanın 241 gümrük bölgesine ihracat yapan ülkedir. İhracat yapmadığımız iki ülkeden birisi Mikronezya diğeri de Nauru'dur" dedi.

"Türkiye 2013'te turizmde de çok büyük bir atak yapacaktır"

Bakan Çağlayan, turizmde geçen turist sayısında tarihin en büyük rekorunu kırıldığını hatırlattı. Yaklaşık 32 milyon turistin Türkiye'ye geldiğini ve tarihte ilk kez 30 milyar dolar turizm geliri elde edildiğini kaydeden Çağlayan, şunları kaydetti:

"2013 yılının ilk çeyreğinde turizm gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,6'lık bir artış kaydetmiş, 4 milyar 918 milyon 553 bin dolar olmuştur. Türkiye 2013'de turizmde de çok büyük bir atak yapacaktır. Gelirlerimiz daha da fazla artacak. Bu anlamda cari açık meselesi Türkiye'nin 2012'de olduğu gibi 2013'te de gündeminden düşecektir. Teşvik sistemiyle beraber önümüzdeki yıllarda gündemimizden kaldırma imkanına sahip olacağız."