"TÜSİAD'ın kriz değerlendirmesi Cumhurbaşkanı ile aynı yönde "

Cumhurbaşkanlığı' nca yapılan açıklamada TÜSİAD'ın 2009 yılı programına yönelik görüş alışverişinde bulunmak üzere Cumhurbaşkanı Gül'e bir nezaket ziyareti gerçekleştirildiği belirtildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilen TÜSİAD heyetince görüşme sonrasında yapılan açıklamada, küresel mali krizin etkilerinin ne şekilde bertaraf edilebileceğine ilişkin tespit ve önerilerin Gül'e sunulduğu bildirildi. Açıklamada, "TÜSİAD'ın krize yönelik tespit ve önerilerinin, Cumhurbaşkanı'nın değerlendirmeleriyle büyük ölçüde paralellik arz ettiğinin anlaşıldığı" belirtildi.

Yazılı açıklamada, yeni Yönetim Kurulunun tanıtılması ve 2009 yılı programına yönelik görüş alışverişinde bulunmak üzere Cumhurbaşkanı Gül'e bir nezaket ziyareti gerçekleştirildiği belirtildi.

TÜSİAD'ın 2009 yılı çalışmalarının, temel olarak ekonomik daralmanın tespiti ve küresel mali krizin Türkiye'ye etkilerinin ne şekilde bertaraf edilebileceği üzerinde yoğunlaştığı ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Heyet, bu yöndeki tespit ve önerilerini Sayın Cumhurbaşkanına arz etmiştir. TÜSİAD Yönetim Kurulu, son 1 yıl içinde Sayın Cumhurbaşkanı'na birkaç kez ekonomik daralmaya ilişkin görüşlerini aktarma fırsatı bulmuştur. Bu görüşmede de diğer görüşmelerde olduğu gibi, TÜSİAD'ın krize yönelik tespit ve önerilerinin, Sayın Cumhurbaşkanımızın değerlendirmeleriyle büyük ölçüde paralellik arz ettiği anlaşılmaktadır.

Son derece verimli geçen bu görüşmede, Sayın Cumhurbaşkanı'nın krize yönelik değerlendirmelerinde ortaya çıkan paralellik, önümüzdeki dönem politikalarına ışık tutması açısından TÜSİAD çalışmalarına kritik katkılar sağlayacaktır.

Bu çerçevede, krizin aşılmasına ciddi bir girdi sağlaması açısından önem arz eden; küçük-orta büyüklükte olan ve krizden nispeten az etkilenmiş ülkelere ihracatın artırılmasının öneminin altı çizilmiştir. Heyet, Sayın Cumhurbaşkanı'na, dış politikada izlediği tutumun bu alana olan katkısından dolayı teşekkürlerini arz etmiştir.

Görüşmede, ayrıca AB uyum sürecine yönelik görüş alış verişi gerçekleştirilmiş; bu alanda da 2009 yılının uyum süreci bağlamında kritik bir yıl olduğu ve AB yolunda, kurumlar arası işbirliğinin münhasıran artırılması konusunda ortak bir anlayışın varlığı teyit edilmiştir.

Bu açıdan, Çek Cumhuriyeti ve İsveç dönem başkanlıklarının, uyum sürecinde yeni bir atılım için çok iyi değerlendirilmesi konusunda mutabakata varılmıştır."