"Uçuş ekipleri kazanılmış haklara daha sıkı sarılaracak"

Pilot Altan, pilotların kendini uçuşa hazır hissetmeme hakkı kullanımının durdurulduğunu bildirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - İş akdi feshedilen şY pilotu Bahadır Altan, bu sabah ilk seferlerden itibaren "pilotların kendini uçuşa hazır hissetmeme hakkı" kullanımının, Hava-İş Sendikası'na yaptığı çağrıyla durdurulduğunu kaydetti.

Altan, yaptığı yazılı açıklamada, "şY yönetiminin havacılık kültüründen uzak, meslek özeline pervasızca müdahale eden, sivil havacılık ve şirket kurallarına aykırı partizanca tutumu" sonucunda "şY'de Pilot Krizi" şeklinde kamuoyuna yansıyan olayın, kendilerinin de tahmin edemeyeceği tepkilere yol açtığını kaydetti. Altan, "Çağ dışı baskı, ceza ve işten çıkarmadan ibaret yönetim anlayışının bu olayda da açığa çıktığını ve kamuoyuna afişe olduğunu" savundu. Altan, yaşananların, çalışanların yoğun tepkisi, dernek ve sendikacıların desteği ve basın emekçilerinin sahip çıkmasıyla uçuş güvenliği sorunu haline geldiğini ve böylece bir günlük "pilotların kendini uçuşa hazır hissetmeme hakkı kullanımı" kararı alındığını anlattı.

Uçuş ekiplerinin gösterdiği duyarlılığın bu anlamda amacına ulaştığını ifade eden Alkan, uçuş ekiplerinin bundan sonra da kazanılmış haklara, meslek etiğine, kurallara daha sıkı sarılarak, şY yönetiminin uçuş emniyetini aksatacak planlama ve uygulamalarına geçit vermeyeceğini vurguladı. Altan, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Bu 15 günlük sürede aldığım destek ve toplumun gösterdiği duyarlılık geleceğe umutla bakmamı sağlıyor. Toplumsal ve sendikal mücadelede sarf edilen en küçük bir emek bile boşa gitmiyor. O nedenle kendimi daha güçlü ve mutlu hissediyorum. Doğru yolda dürüstlükten ayrılmadığınız sürece kazanan hep siz oluyorsunuz. şY yönetimine, bana bu duyguları yaşattığı için teşekkür borçluyum. Bütün arkadaşlarımızın ortak kaygısı ulusal hava yolumuzun geleceğidir. Keşke bu konuda onlar da bizler kadar sorumluluk duygusuyla hareket edebilseler. Bu aşamadan sonra bazı kötü niyetli girişimlerle meşru hak kullanımının çarpıtılarak sendikamın tüzelliğini ve mesai arkadaşlarımı yıpratıcı bir noktaya götürüleceğini açıkça tespit etmiş bulunmaktayım. Bu hakkın kullanımı işlemini durdurmadaki sorumluluk sadece bana aittir. Hava-İş'in değerli üyeleri ve meslektaşlarımın bu kararlılığı ve örgütlülüğü daha da ileri götürerek 1 Ocak'ta başlayacak yeni toplu iş sözleşmesi sürecine taşıyacaklarına inancım tamdır."