"Umarım kurultayımızda sağlıklı bir değişim olur"

Kemal Kılıçdaroğlu, "Umuyorum ve diliyorum kurultayımızda sağlıklı bir değişim olur." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

KOCAELİ - CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Umuyorum ve diliyorum kurultayımızda sağlıklı bir değişim olur. Yeni bir yönetim anlayışı umuyor ve bekliyoruz olur. İktidara en yakın olan süreçteyiz. Kavgasız, birbirine saygılı, hoşgörüyü kutsal bir görev olarak kabul eden bir anlayışla birbirimizi ve halkı kucaklayacağız" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Kocaeli İl Başkanlığı'nda düzenlediği basın toplantısında sanayi, işçi ve sendika kenti olan Kocaeli'nin kapanan ve özelleştirilen fabrikalar nedeniyle eskisi kadar rahat olmadığını savundu.

Elazığ'da deprem bölgesinde inceleme yaptığını ifade eden Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin "deprem ülkesi" olmasına rağmen gerekli önlemlerin alınmadığını, olası İstanbul depremi için de hazırlıkların yetersiz olduğunu iddia etti.

Tekel işçilerinin eylemine değinen Kılıçdaroğlu, işçilere her kesimden destek geldiğini, ancak sadece AK Parti'nin destek vermediğini belirterek, "Kendisine 'ak' diyen ama aklığı her zaman tartışma konusu olan, haklının yanında olmayan siyasal parti ben 'akım' diyemez" dedi.

Herkesin inancına ve etnik kimliğine saygılı olunması gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, "Etnik kimlikle siyaset yaparsanız gelir duvara çarparsınız. İnsanlık tarihi etnik kimliğin siyasetin odağına konulduğu bütün ülkelerde büyük bedeller ödemiştir" diye konuştu.

Herkesin dini inancına da saygılı olmak gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, ancak AK Parti'nin dini siyasete alet ettiğini ve bu yüzden de mahkum olduğunu savundu.

Kendisinin doğu illerine gittiğini, ancak bazı çevrelerce eleştirildiğini söyleyen Kılıçdaroğlu, şöyle konuştu:

"Doğuya gitmemizden birileri rahatsız oluyor. Gideceğiz, AK Parti'nin ezberini her yerde bozacağız. Gecekondularda ezberlerini bozduk, doğuda da bozacağız. Tayyip Bey doğuya giderken dünya kadar güvenlik, korumalarıyla gidiyor. Biz sadece vatandaş olarak gidiyoruz. Alnımız açık gidiyoruz. Veremeyecek hesabımız yoktur. 'Biz sizin haklarınızı savunuyoruz' diyoruz.

Terörü CHP bitirecektir, yoksulluğu, işsizliği CHP bitirecektir. Bundan kesinlikle emin olun, bunda çok kararlıyız. Birilerini makarnaya, kömüre muhtaç etmeyeceğiz. Sömürüyü her alanda 'yok' edeceğiz. Unutmayın güneş doğudan doğar. Kalkınmayı da oradan yapacağız. Bu memlekette kardeşliği, dostluğu, inançlara, etnik kimliğe saygıyı CHP öğretecektir."

Bir gazetecinin Batman'da yaptığı konuşmasına yönelik sorusu üzerine, konuşmasında partisinin bölgeye yönelik politikalarını anlattığını belirterek, "Yurttaş olarak bizim hiçbir sorunumuz yoktur ama birileri sorun yaratıyor. Buna dikkat çektim konuşmamda. Biz toplumsal barışı sağlamak zorundayız. Terörü önlemenin yolu silah değildir. Ekonomiden geçer, insanların karnından geçer. Bir kentte işsizlik yüzde 52 ise oraya barışı getiremezsiniz, hoşgörü getiremezsiniz" diye konuştu.

"Birbirimizi ve halkı kucaklayacağız"

Toplantıya katılan bir partilinin "Partinin üst yönetiminde bir değişim olur mu? Biz 'tam bizim başbakanımız Kılıçdaroğlu' diyoruz" sözü üzerine Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:

"Umuyorum ve diliyorum kurultayımızda sağlıklı bir değişim olur. Yeni bir yönetim anlayışı umuyor ve bekliyoruz olur. CHP iktidara en yakın olan partidir. İktidara en yakın olan süreçteyiz. Kavgasız, birbirine saygılı, hoşgörüyü kutsal bir görev olarak kabul eden bir anlayışla birbirimizi ve halkı kucaklayacağız. Unutmayın adımız Cumhuriyet Halk Partisi, halktan uzak olan bir parti olmayacağız, halkla beraber yürüyeceğiz. Halkı kucaklayacağız" dedi.

Kendisinin Grup Başkanvekili olduğunu ve parti yönetiminde bulunmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Siyasi Partiler Yasası grup başkanvekillerinin parti yönetiminde görev almasına izin vermiyor. Grup başkanvekili olunca Parti Meclisi'nden istifa ediyorsunuz. Yeni yönetim anlayışı, yeni tüzükle gelecek. Yeni tüzük uygulamaya girecek, göreceksiniz daha dinamik, daha heyecanlı, amatör heyecan duyan bir ruhla halkın önüne çıkacağız. CHP önümüzdeki süreçte unutmayın halkın desteğiyle kesinlikle iktidar olmak zorundadır."

"Tüm partiler ülkeyi kaostan çıkarmaya çalışmalı "

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Tüm partililerin herşeyi bir kenara bırakıp, özveriyle ülkenin içinde bulunduğu bu kaos ortamından kurtulması için çalışması gerekir" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Gebze İlçe Başkanlığını ziyaret ederek partililerle görüştü. Yerel seçim sonuçlarının çok iyi değerlendirilmesi, seçimi niçin kaybettiklerinin sorgulanması gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, şöyle dedi:

"Yeterince çalıştık mı, halka indik mi? Kadınları, gençleri kucakladık mı? Bunları iyi değerlendirip dersler çıkarmalıyız. Bazen koltuk sevdası yüzünden bölünmeler olmuş olabilir. Tüm partililerin her şeyi bir kenara bırakıp, özveriyle ülkenin içinde bulunduğu bu kaos ortamından kurtulması için çalışması gerekir. Herkese büyük görev düşüyor. Biz Ankara'da, siz yerelde AK Parti iktidarından kurtulup, CHP'nin iktidar olması için çalışacağız."

Kılıçdaroğlu, daha sonra Şekerpınar Mahallesi'nde bir restoranda partililere seslendi.

AK Parti iktidarını eleştiren Kılıçdaroğlu, iktidarın seçim dönemlerinde makarna ve kömür dağıtarak oy istediğini savundu.

Bir partilinin "oylarımızı çaldılar" diye seslenmesi üzerine Kılıçdaroğlu, "Eğer oyları çalıyorlarsa bizim suçumuz. Sandığınıza sahip çıkın" dedi.