"Üniversiteler kaynağını üretebilmeli"
Bakan Çubukçu, "Üniversitelerin özgür, idari olarak özerk, kendi kaynağını üretebilen bir yapıya sahip olmaları gerekiyor" dedi
İSTANBUL - Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, "Üniversitelerin toplumun beklentilerini karşılayabilmeleri için bilimsel olarak özgür, idari olarak özerk, finansal olarak daha fazla kaynak aktarılan, kendi kaynağını üretebilen bir yapıya sahip olmaları gerekiyor" dedi.
Çubukçu, Vakıf Üniversiteleri Birliğince The Marmara Oteli'nde düzenlenen ve Türkiye'de yüksek öğretimin sorunlarının tartışıldığı çalıştayın açılışında bir konuşma yaptı.
Son yıllarda yüksek öğrenim ve yüksek lisans öğrencilerini yurt dışına gönderme projesi kapsamında 5 bin öğrencinin gönderilmesinin hedeflendiğini, 1129 öğrencinin halen yurt dışında eğitim gördüğünü, 512 öğrencinin de işlemlerinin sürdüğünü anlatan Çubukçu, şunları kaydetti:
"Kaynak yetersizliğinden çok bu kaynakların etkin ve verimli kullanılması sorunu var. Bir memleket meselesi haline gelen meslek lisesi konusu başta olmak üzere eğitime ilişkin yapılan gelişmeleri ve yapılması gerekenleri kısır tartışmaların ve siyasi hesapların konusu yapmadan ve Prof. Dr. Üstün Ergüder'in ifade ettiği gibi sloganlara hapsolmadan tüm ülkenin ve insanımızın geleceği olarak görmek ve bu yolda çalışmak gerekir. Ekonomimiz için mesleki ve teknik eğitim son derece önemli bir yer tutuyor."
Küreselleşme sürecinde bilgi toplumunun standartlarını yakalamak için sürecin ihtiyaçlarına cevap verebilen araştırmacı kimliğe sahip, yeni değerlere açık ve her türlü bilgiyle donatılmış, bu yolla küresel gelişmeleri algılayabilen iyi bireyler yetiştirmek zorunda olduklarını ifade eden Çubukçu, "Bu yönde üniversitelerin toplumun beklentilerini karşılayabilmeleri için bilimsel olarak özgür, idari olarak özerk, finansal olarak daha fazla kaynak aktarılan, kendi kaynağını üretebilen bir yapıya sahip olmaları, çalışanların özlük hakları ve çalışma şartlarının da iyileştirilmesi gerekiyor" dedi.