"Uranyum zenginleştirmesi hedefimiz yok"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin nükleer yakıtın, uranyumun zenginleştirilmesiyle alakalı koymuş olduğu bir hedef bulunmadığını söyledi
ANKARA - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 6. Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin son Büyükelçiler Konferansı'na göre daha farklı kazanımlarla geliştiğini ifade etti.
Türkiye'de son dönemde bir kriz ortamı oluşturulmaya çalışıldığını anlatan Yıldız, uluslararası alanda Türkiye'nin imajını değiştirmeye yönelik bir gayret olduğunu dile getirdi. Yıldız, bunun siyasi, ekonomik ve teknik olarak enerjiyle alakalı yanları olduğunu belirtti.
Ekonomik açıdan "Türkiye'nin bir kriz ortamına hazırlandığı" şeklinde bir tablo çizildiğine işaret eden Yıldız, Türkiye'nin son bir ayda yaşadığı kayba dikkati çekti. Teknik olarak "enerjide nasıl bir kriz çıkartılabilir" diye bakıldığında, nükleer santrallerle ilgili bir çıkış yapıldığını ifade eden Yıldız, Türkiye'den bir köşe yazarının bu konudaki iddiasını gündeme getirdi.
Türkiye'nin nükleer güç santralleriyle yaptığı anlaşmalara ilişkin bilgiler veren Yıldız, şöyle konuştu:
"Uluslararası arenada ve Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın denetimine tabii bütün ülkelerde bu anlaşmalar vardır. Ama zeka böyle bir şey, buradan da bir kriz çıkartmasını becerebiliyor. Neymiş, Türkiye özellikle İran gibi nükleer yakıtın, uranyumun zenginleştirilmesiyle alakalı oraya bir madde koymuş. Peki, biz bundan önce hangi ülkelerle bu anlaşmayı yapmışız, 1-2-3 anlaşmasını? Güney Kore, Kanada, Arjantin, Rusya, ABD, Fransa ile yapmışız. Hepsinde benzer bir madde var. O madde diyor ki eğer iki ülke kendi arasında anlaşırlarsa ve mutabık kalırlarsa bu konuyla alakalı çalışma yaparlar. Şu anda yapabilirler mi, yok şu anda yapamazlar. Anlaşmanın maddeleri bunu söylüyor.
Yıllardan, 10 yıllardan bu yana Türkiye, herhangi bir ülkeyle nükleer müzakere yapacaksa önce barışçıl amaçlarla kullanılmasına dönük anlaşmaları yapar. Şu ana kadar herhangi bir kriz de çıkmadı. Şu ana kadar nükleer yakıtla alakalı zenginleştirme riskini Türkiye'de görmediler. Ama birden bire Türkiye'nin uranyumu zenginleştirilmesiyle alakalı bir nokta oluştu. Bunun genel konjonktürle son derece alakalı olduğunu söylemem lazım. Bizim nükleer yakıtın, uranyumun zenginleştirilmesiyle alakalı koymuş olduğumuz bir hedef yoktur. Böyle bir amaca da matuf değildir bu anlaşmalar. Bir yazarımız 'dikkatli olun ey dünya Türkiye'de böyle risk var' diyebiliyor. Ben de 'bu arkadaşımız Türkiye vatandaşı mı' diye sordum."
Krizin her an tetiklenmeye hazır bir halde bırakıldığını dile getiren Yıldız, bu duruma sevi olduğunu söyledi.
Yıldız, son yaptıkları Japonya, Singapur ve Malezya ziyaretinde 22 milyar dolarlık yatırımla alakalı en ufak bir tereddüt görmediklerini vurguladı.
Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşacaksa bunun en büyük girdisinin enerjide olacağını vurgulayan Yıldız, bu çerçevede, yerli kaynakları ve enerjiye ilişkin sınırları geliştirmeye çalıştıklarını, Kuzey Irak'la ilgili tartışmaların da bu çerçevede değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Bakan Yıldız, Türkiye'nin kendi kaynaklarına ulaşmayla alakalı projeleri geliştireceğini, gelecek ay, son derece önemli buldukları bir girişimin sonuçlanacağını umduklarını ve Türkiye'nin yerli kaynaklarının artacağını kaydetti.