"Ürün yerleştirme sektörün parlayan yıldızı oldu"

Ürün yerleştirmenin Türkiye'nin yeni tanıştığı bir alan olduğunu söyleyen RTÜK Başkanı, "Uygulamadaki temel amaç programın içine doğal ortamın bir parçasıymış gibi yerleştirilen ürünün, izleyici üzerinde olumlu etki bırakmasını sağlamak" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, 2. Uluslararası Ürün Yerleştirme Sempozyumu'na katıldı. Ürün yerleştirmenin, konsept ve uygulama olarak Türkiye'nin yeni tanıştığı bir alan olduğunu belirten RTÜK Başkanı Dursun, "Ürün yerleştirme uygulamasındaki temel amaç, programın içine doğal ortamın bir parçasıymış gibi yerleştirilen ürün ve hizmete ait artanın veya ürünün, izleyiciler üzerinde olumlu etki bırakmasını sağlamaktır" dedi. 

Dursun, Maslak Sheraton Otel'de düzenlenen 2. Uluslararası Ürün Yerleştirme Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada, reklam anlamında ürün yerleştirme uygulamasının yeni başlayan bir süreç olduğunu söyledi. 

Avrupa ve ABD'de de ürün yerleştirme uygulamasının, çok eskiye dayanan bir uygulama olmadığını ifade eden Dursun, "Ürün yerleştirme, konsept ve uygulama olarak Türkiye'nin yeni tanıştığı bir alan. Ürün yerleştirme uygulamasındaki temel amaç, programın içine doğal ortamın bir parçasıymış gibi yerleştirilen ürün ve hizmete ait artanın veya ürünün, izleyiciler üzerinde olumlu etki bırakmasını sağlamaktır" diye konuştu. 

Ürün yerleştirme uygulamasında henüz yeterli tecrübe kazanılmadığına değinen Dursun, "İşletmelerin ürün ve hizmetlerinin nihai tüketiciye ulaşmasında geleneksel reklam tekniklerinin etkinliğinin azalması, reklamcıların yeni arayışlara yönelmesine sebep olmuştur. Bu arayışlar sonucunda ilk olarak ABD'de ortaya çıkan ürün yerleştirme, hem firmaların ürün ve hizmetlerinin tanıtılmasında oldukça etkili olmuş hem de reklam piyasasındaki firmaların karını artırması sonucunda bu sektörün parlayan yıldızı haline gelmiş bulunuyor" ifadelerini kullandı. 

Dursun, ürün yerleştirmenin sadece görsel medya alanıyla sınırlı sayılamayacağını vurgulayarak, kitle iletişim araçları bağlamında yer alan her türlü görsel ve yazılı içerikte ürün yerleştirme uygulanabildiğini dile getirdi.  

Yasal düzenleme sonucu 2011'den beri Türkiye'de ürün yerleştirme uygulamasının başladığını aktaran Dursun, en fazla süreyle ürün yerleştirme yapan sektörlerin başında gıda, içecek ve iletişimin geldiğini bildirdi. 

Dursun, Türk medya sektörünün ürün yerleştirme uygulamasını yavaş yavaş içselleştirdiğini, sistemi yerleştirmeye başladığını kaydetti. 

Televizyonun en çok seyredildiği saatlerde ürün yerleştirmenin doğal olarak daha fazla olduğunu anlatan Dursun, sektörde ürün yerleştirme uygulamasının giderek arttığını belirtti. 

 "AB müktesebatı esas alındı" 

RTÜK Başkanı Dursun, ürün yerleştirme uygulamasında AB müktesebatının dikkate alınarak yasal düzenleme yapıldığını ifade ederek, "Türk medya sektörünün standart yasal düzenlemeleri ile AB'nin yasal düzenlemeleri arasında hiçbir fark bulunmuyor. Ürün yerleştirme açısından da AB ile önemli hiçbir farkımızın olmadığını ifade etmem gerekir" diye konuştu. 

Çocuk programları, haber bültenleri ve dini programlarda uygulamanın yapılamayacağına dikkati çeken Dursun, "Sinema ve televizyon için yapılmış filmler, diziler ile spor ve genel eğlence programları haricinde yayınlarda ürün yerleştirmeye yönelik uygulamalara yer verilemez" dedi.  

Dursun, ürün yerleştirme uygulamalarının, ticari iletişimle ilgili düzenlemelere tabi olduğunu, uygulamayla ilgili izleyicilerin bilgilendirilmesi gerektiğini kaydetti. 

Reçetesiz ürünlerin reklamına ilişkin tartışmaları da değerlendiren Dursun, Sağlık Bakanlığı'nın reçetesiz ilaç listesini yayınlamasıyla bunların reklamının mümkün olabileceğini söyledi. 

Dursun, ürün yerleştirme uygulamasının bir süreç olduğunu, zamanla bir kaliteye ve doğallığa ulaşılacağına inandığını dile getirerek, bir saatlik programa sadece dört ürünün yerleştirilebileceğini, bu rakamın zamanla değişebileceğini belirtti. 

Ürün yerleştirmenin Türk medya sektörü için yeni bir gelir alanı olduğuna da değinen Dursun, uygulamanın başladığı 2011'den bugüne kadar bazı ihlallerden dolayı sadece 21 müeyyide kararı aldıklarını sözlerine ekledi. 

 "Yeni reklam mecraları oluşturulmalı" 

Televizyon Yayıncıları Derneği (TVYD) Yönetim Kurulu Başkanı Zahid Akman da RTÜK kanununun yenilenmesinden sonra reklamcılık alanında ürün yerleştirmenin önemli bir uygulama haline dönüştüğünü söyledi. 

Akman, "Yeni olması nedeniyle hem uygulayıcıların, hem yayınlayıcıların hem de denetçilerin bu konuda bilmemezlikten, yeni olmaktan kaynaklanan sorunlar yaşadıkları da bir gerçek" dedi. 

Dünya genelinde reklam gelirlerinde artışlar ve büyümeler gözlenirken, Türkiye'de bununla doğru orantılı bir artış görülmediğini aktaran Akman, özellikle televizyon mecrasında beklentileri karşılayacak bir reklam geliri artışının olmadığını kaydetti. 

Akman, Türkiye'de kişi başına düşen reklam harcamalarının az olduğunu belirterek, "Yeni reklam mecraları oluşturmadan, bu gelirleri artırmak mümkün değil. Ürün yerleştirme, gerçekten hem firmalar, hem ajanslar hem de televizyonlar için yeni bir gelir kapısı olmuştur" ifadelerini kullandı. 

İki gün sürecek sempozyumda yerli ve yabancı katılımcılar, ürün yerleştirme uygulamalarını çeşitli yönleriyle ele alacak. 
 

Bu konularda ilginizi çekebilir