"Üzerimize alınmadık"

Başbakan Yardımcısı Arınç Haşim Kılıç'ın önceki gün "siyaset yargıyı kuşatmamalı" şeklindeki sözlerini hükümete yönelik olarak kabul etmediğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANTALYA - Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın sözlerinin hükümete yönelik sözler olarak kabul edilmemesini isteyerek, "Muhalefet liderlerini fazlasıyla sevindiren bir konuşma olmuşsa bundan doğrusu ben de mutlu olurum. Demek ki sayın Haşim Kılıç'ın bazı sözlerini alkışlayacak noktaya gelmişler. Hiç gocunmuyoruz. Olması gereken budur. Hükümet olarak bizim ne yargıya müdahale etmek gibi bir düşüncemiz vardır ne de yasamanın fonksiyonlarını azaltmak gibi bir niyetimiz vardır" dedi.

Bülent Arınç, Uluslararası Kadın ve Medya Sempozyumu'nun ardından düzenlenen basın toplantısına katıldı. Arınç, burada bir gazetecinin Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın "siyasetin yargıyı kuşatmasına izin vermeyecekleri" yönündeki açıklamalarını sorması ve Haşim Kılıç'ın cumhurbaşkanlığına aday olacağı yönündeki söylemleri hatırlatması üzerine, Türkiye'de her şeyi basitleştirmeye, magazinel bir yön çıkarmaya yönelik bir gayret olduğuna değindi.

Bülent Arınç, önemli olanın Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'ın yaptığı konuşmanın nasıl yorumlanacağı olduğunu belirterek, "Cumhurbaşkanlığı adaylığı için Türkiye'de herkesin ismi geçebilir, bu vesileyle onun da isminin geçmiş olmasını konuşmaya gölge düşürmemesi bakımından bir kenara koyuyorum" dedi. Kılıç'ın konuşmasını "çok önemli" diye nitelendiren Arınç, sözlerini şöyle sürdürdü: "Sayın Haşim Kılıç'ın kişiliğine baktığımız zaman bu konuşmanın içeriğini de anlayabiliriz. Sayın Kılıç, özgürlükçü anlayışa sahip bir hukukçudur. Mesleği hukukçu olmasa bile Anayasa Mahkememizin başkanıdır. Anayasa Mahkemesi yüksek yargıdır. Geçmişte başkan vekili, daha sonra başkan Anayasa Mahkemesi'nin aldığı bütün kararlarda özgürlükçü anlayışı yansıtan kararların altına imza atmıştır. Bu açıdan CHP'nin, MHP'nin ve Türkiye'de demokrasiyi fazlasıyla hazmedemeyen kesimlerin de düşmanı haline gelmiştir. Hatırlayınız çok yakın bir zamanda sayın Haşim Kılıç'ı taraflı davrandığından dolayı her dava dilekçesinde reddetmiş, bu sebeple de para cezasına mahkum olmuştu. Her ağızlarını açtıklarında sayın Haşim Kılıç'ı bu düşünce yapısından dolayı küçümsemeye çalışanlar, ona hakaret etmeye yeltenenler olduğunu da biliyoruz."

Artık kimse cuntacılıktan bahsedemez

Sözlerine devam eden Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Bugün Türkiye artık kimse cuntacılıktan, darbecilikten bahsedemez, cesaret edemez. Çünkü demokrasimiz güçlendi, sivil-asker ilişkileri çağdaş demokrasilerde olduğu gibi yerli yerine yerleşti. Bugün Türkiye'de sadece demokrasi ve özgürlükler konuşuluyor" dedi.  Sempozyumun güzel bir katılımla başladığı ve sonuna kadar bu şekilde devam etmesini temenni eden Arınç, sempozyumun amacına ulaşacağına inandığını belirtti.

Bir gazetecinin 12 Eylül Darbesi ile ilgili davanın görüşülmeye başlandığını hatırlatarak, "CHP ve MHP temsilcilerinin dava ile ilgili eleştirini nasıl değerlendiriyorsunuz, gerçek bir yargılama olacak mı?" sorusuna Arınç, bugün Türkiye için çok önemli bir yargının başladığını söyledi. 12 Eylül 1980 yılındaki darbenin ardından 32 yıl geçtiğini belirten Arınç, 32 yıl sonra bu darbe sorumsu olan, hayatta olan Tahsin Şahinkaya ile Kenan Evren'in "Türkiye Anayasasını cebren ıskat etmeye tam teşebbüsten" yargılanmak üzere haklarında dava açıldığını ve bugün de mahkemelerin başladığını kaydetti. Bugünün Türkiye Siyasi tarihin en önemli günü olduğunu dile getiren Arınç, "Özellikle son 50-60 yılını darbelerle, muhtıralarla postmodern veya başka şekilde siyasetini müdahalelerle geçirmiş olan Türkiye'de darbeci olarak bilinen ve şu anda hayatta olan iki kişinin yargılanması bence çok önemli bir konu. Buraya kolay gelmedik" dedi.

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir