"VABPro Projesi Bölgesel Çalıştayı" yarın

Yerel Yönetimler İçin Avrupa'dan Yenilikçi Uygulamalar Transferi Bölgesel Çalıştayı, yarın Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi (VABPro) kapsamında organize edilen Yerel Yönetimler İçin Avrupa'dan Yenilikçi Uygulamalar Transferi Bölgesel Çalıştayı, 31 Ekim-1 Kasım tarihinde Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış'ın katılımıyla İstanbul'da gerçekleştirilecek. 

AB Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, VABPro etkinliklerinden biri olan çalıştayda ayrıca,  "Yerelde AB" markasının ve "yereldeab.org.tr" internet sitesinin tanıtımının yapılacağı ve Şehir Eşleştirme Programının da başlatılacağı bildirildi.  Açıklamada, "Yerelde AB Çalışmaları 2009-2013" adıyla yayımlanmış olan ve yerelde yürütülen Avrupa Birliği çalışmalarını görsel ve hikayeleriyle anlatan kitabın da etkinlik kapsamında, Bakan Bağış tarafından ilk kez yerel temsilcilerle paylaşılacağı ifade edildi. 

Bağış, çalıştaya ilişkin yaptığı açıklamada şunları belirtti: 

"Türkiye'nin Avrupa Birliği süreci toplumun tamamını yakından ilgilendiren bir Anadolu projesidir. Dolayısıyla 76 milyonu bu sürecin bir aktörü haline getirmek bizim başlıca sorumluluklarımızdan biridir. AB katılım sürecine yereli ortak etmek, farklı projelerle insanların hayatlarına dokunabilmek ve reform sürecini yerelde de yaşatmak için büyük uğraş veriyoruz.

81 ilden temsilciler davetli olarak katılacak

Açıklamada, Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen proje kapsamındaki çalıştayın ilk gününe "Yerelde AB" yaklaşımı çerçevesinde, farklı kaynaklar da seferber edilerek sadece VABpro kapsamındaki 20 pilot il değil, 81 ilden temsilcilerin davetli olarak katılacağı ifade edildi. Türk Ulusal Ajansı ile işbirliği içerisinde gerçekleştirilen çalıştayda 2014-2020 döneminde LdV Yenilik Transferi Projeleri hakkında genel bilgilendirme yapılacağının belirtildiği açıklamada, ayrıca 4 ayrı paralel oturumda mesleki eğitim, sağlık, turizm, ekonomi, finans, ticaret, tarım, gıda, çevre, mühendislik, sanayi, teknoloji ve yaygınlaştırma alanlarındaki hizmet, kalkınma, sürdürülebilirlik projelerine ve ilgili programlar kapsamındaki yeni fırsatlara ilişkin detaylı bilgilerin de verileceği kaydedildi. 

VABpro Projesi

"Valiliklerde AB İşleri İçin Kapasite Oluşturulması Projesi (VABPro)", Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı kapsamında desteklenen, AB'ye katılım sürecinde gerçekleştirilen reformların tam olarak hayata geçirilmesi, takibinin sağlanması ve halk nezdinde AB'ye üyelik sürecinin daha sağlıklı anlaşılabilmesi amacıyla AB Bakanlığı tarafından geliştirildi. 2 yıl süreli proje Aralık 2012 itibarıyla uygulamaya kondu. 

VABPro çerçevesinde 20 pilot ilde yürütülen çalışmalarda, AB ile ilgili konularda gerçek ihtiyaç ve önceliklerin belirlenmesi ve yerelde AB işleri ile ilgili kapasitesinin artırılması öncelikli hedefler arasında yer alıyor. Pilot iller ile (Adıyaman, Aksaray, Amasya, Antalya, Bartın, Denizli, Düzce, Elazığ, Erzincan, Hatay, Isparta, İstanbul, Kahramanmaraş, Karaman, Manisa, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon ve Yalova) "Eğitim İhtiyaç Analizi Çalışması", "Sertifikalı AB Uzmanlık Eğitimi Programı" ve "Eğiticilerin Eğitimi" ile illerin ihtiyaçlarına göre belirlenen "Kapasite Geliştirme Faaliyetleri", "Şehir Eşleştirme Programı", "Bölgesel Çalıştaylar" ve "Yurtdışı Çalışma Ziyaretleri" gibi faaliyetleri kapsayan projenin toplam bütçesi ise 1.950.000 avro. 

Bu konularda ilginizi çekebilir