"Vekiller kendi çıkardıkları yasalara uymalı"

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Taksim'deki izinsiz gösteride BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'ye yönelik müdahaleyi değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA -TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Taksim'deki izinsiz gösteride BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'ye yönelik müdahaleye ilişkin, "Bu gibi fiili durumları Meclis Başkanı olarak tasvip etmem mümkün değildir" derken, bir taraftan da vekillere uyarıda bulunarak,"Milletvekilleri de gerek Meclis içinde gerekse de Meclis dışında faaliyetlerini sürdürürken, yasalara kendilerinin de uymaları, kendi çıkardıkları yasalara saygının gereğidir" dedi. 

Ordu eski milletvekili İdris Sami Tandoğdu'nun TBMM'de yapılan cenaze töreninin ardından soruları yanıtlayan Çiçek, Taksim'deki izinsiz gösteride BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü'ye yönelik müdahaleye ilişkin son zamanlarda milletvekillerine yönelik bazı fiili durumların yaşandığının görüldüğünü belirterek, milletvekillerinin milli iradeyi temsil eden kişiler olduğunu hatırlatarak, "En başta kamu görevlileri olmak üzere herkesin daha saygılı davranması ve yasaları uygularken daha hassas ve daha dikkatli hareket etmesi icap etmektir" dedi. 
Başkan Çiçek, şöyle devam etti: 
"Aksine bir uygulama ve tavırlar asla tasvip edilemez. Bu gibi fiili durumları Meclis Başkanı olarak tasvip etmem mümkün değildir. Milletvekilleri de gerek Meclis içinde gerekse de Meclis dışında faaliyetlerini sürdürürken, yasalara kendilerinin de uymaları, kendi çıkardıkları yasalara saygının gereğidir. Bizlerin, halkın gözünün önünde siyaset ve görev yapan insanlar olarak yasalara uymamız, hem sıfatımıza hem de çıkardığımız yasalara saygının gereğidir." 

Uzlaşma komisyonu
Anayasa Uzlaşma komisyonuna ilişkin soruları da cevaplayan Çiçek, Anayasa'daki değiştirilemez hükümlerine ilişkin gündeme yansıyan tartışmaları, "Uzlaşmadan başka çaremiz yok" sözleriyle açıkladı. Anayasa'nın ilk 4 maddesine ilişkin tartışmaların devam edeceğini vurgulayan Çiçek, şunları söyledi: 
"En zor kısımlar zaten bunlar. Buralarda anlaşılırsa önemli bir kısmı. Uzlaşmadan başka çaremiz yok ki. Adı üzerinde uzlaşma komisyonu. Uzlaşmamak üzerine bir araya geliyorlarsa zaten bu ayrı bir değerlendirme konusudur. Orada her şey konuşuluyor. Bu komisyonun en önemli özelliği, kimin ne düşüncesi varsa ne görüşü varsa olmasa da bunları dile getiriyor, getirecektir. Zaten bunları dile getirmeden de bir sonuca varmak mümkün değil. Onun için orada yapılan konuşmaları bu çerçevede değerlendirmek daha uygun olur."