"Yabancı yatırımlar 70 milyar dolara çıktı"

DEİK İcra Kurulu Başkanı Yırcalı, "Ülke dışına yaptığımız yatırımlar 25 milyarı geçmiş durumda" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Türkiye'nin küresel ekonomik alanın önemli noktasında bulunduğunu belirterek, "Ülkeye gelen direkt yabancı yatırımlar 5 yıl içinde 70 milyar dolara çıktı. Yaklaşık 30 bine yakın uluslararası şirket faaliyet göstermekte. Türkiye, küresel dünyanın bir parçası. Ülke dışına yaptığımız yatırımlar 25 milyarı geçmiş durumda" dedi.

Yırcalı, DEİK tarafından Pakistan Başbakanı Seyid Yusuf Rıza Gilani onuruna verdiği yemekte yaptığı konuşmada, Türk ekonomisi ve Türkiye- Pakistan ekonomik ilişkileri hakkında bilgi verdi.

Türk ekonomisinin dünyanın 15'inci, Avrupa'nın da 6'ıncı büyük ekonomisi olduğunu belirten Yırcalı, şöyle devam etti:

"En büyük pazar ekonomisine sahibiz. Lojistik pozisyonumuzdan dolayı kıtaların kesiştiği noktadayız. 4 saat uçuşla dünyanın büyük bölümüne erişebiliyorsunuz. Dünya nüfusunun 4'te biri bu alanda yaşıyor. Dünyanın GSMH'sının 4'te biri de bu bölgede. 30 ülkeye ayrı ayrı 1 milyar dolarlık ihracatımız var. 28 ürün grubumuzun ihracatı yılda 1 milyar doları geçiyor. 24 kentte ihracat değerleri 1 milyar doların üzerine çıktı. Türkiye küresel ekonomik alanın önemli noktasında bulunuyor. Ülkeye gelen direkt yabancı yatırımlar 5 yıl içinde 70 milyar dolara çıktı. Yaklaşık 30 bine yakın uluslararası şirket faaliyet göstermekte. Türkiye küresel dünyanın bir parçası. Ülke dışına yaptığımız yatırımlar 25 milyarı geçmiş durumda. En büyük 500 Avrupa şirketi içinde 12 Türk şirketi mevcut. İslam dünyasındaki en büyük 100 şirket içinde de Türk firmaları bunun 4'te birini kapsıyor. 24'ü Türk şirketi. İnşaat, ekonominin önemli bir sektörü. 150 milyar dolar tamamlanan projeler var. Çin'den sonra inşaat ve müteahhitlik yatırımları açısından dünyada ikinci gelen ülke Türkiye."

Yırcalı, Pakistan ile Türkiye ilişkilerinin yüzyıllar öncesine gittiğini, ticaret hacminin geçen 10 yılda 5 kat arttığını, ancak buna karşın ihracat ile ithalat arasındaki açığın da daha fazla büyüdüğünü söyledi.

Rona Yırcalı, bu konuyu dikkate almaları gerektiğini, bölgenin altyapısı açısından bunun önemi bulunduğunu vurguladı.

Türk inşaat şirketlerinin Pakistan'da 1,5 milyar dolara tekabül eden 33 projeyi tamamladığını ve Türkiye'nin dünyada bu konuda ikinci geldiğini dile getiren Yırcalı, turizmin de kendileri için önemli bir ekonomik alan olduğunu söyledi.

Yırcalı, Türkiye'nin dünyada en çok ziyaret edilen 7. ülke olduğunu ve 2009 yılında 27 milyon turist gelmesine karşın Pakistan'dan Türkiye'ye gelen turist sayısının 24 bin olduğunu belirterek, "Bu da araştırmamız ve dikkat etmemiz gereken bir alan" dedi.

Türk-Pakistan İş Konseyi Başkanı Hüseyin Akın

DEİK Türk-Pakistan İş Konseyi Başkanı Hüseyin Akın da, Pakistan'da yakın geçmişte gerçekleşen sel felaketi sonucu yaşanan trajedinin iş dünyasını çok etkilediğini belirterek, felaketin ardından iş topluluğunun çok aktif bir rol oynayarak yardıma koştuğunu anımsattı.

İki ülke arasındaki dayanışmanın en üst kademeye çıktığını dile getiren Akın, 1986'da kurulan Türkiye-Pakistan İş Konseyi'nin, iş ilişkilerini geliştirmek için faal olduğunu, amaçlarının iki ülke arasındaki ticaret hacmini ve yatırımları artırmak olduğunu söyledi.

Akın, iki ülke arasındaki iş hacminin 2009 yılı itibariyle 800 milyon dolar olduğunu, iki ülkenin iş toplumuna hükümetlerin de ticaret ve yatırım için gerekli yardımları yapacağını söylediğini kaydetti.

Pakistan hükümetinin yatırımlar için verdiği teşvik ve desteğe de işaret eden Akın, şunları kaydetti:

"Daha yapacağımız çok şey var. Ancak bu şekilde iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler memnun edici seviyeye gelir. Ticaretin çeşit ve hacim olarak artırılması gerekiyor. Mevcut ticaret hacmi olması gereken düzeyde değil. Türkiye tüm bölge için ideal yatırım ayağı. Pakistanlı iş adamları için cazip bir alan. 2020 yılında Pakistan'da kentlerde yaşayan nüfusun 42 milyon artması gerekiyor. 20 milyon nüfus orta sınıfa geçecek. Sık sık Pakistan'ı ziyaret ediyorum. Orada hükümetin ve yerel yönetimlerin, yatırımcılara yakın davranışını görüyorum. Bu bizi orada yatırım yapmak için daha da teşvik edecek. İş konseyi olarak ikili ilişkileri artırmaya devam edeceğiz. Bizim iki amacımız var. Karşılaşılan zorlukları ortadan kaldırmak ve potansiyel yatırımcıları teşvik etmek. Enerji, inşaat, altyapı, ulaşım ve tarım sahasında büyük yatırım imkanları var. Bu gereksinimlere göre biz ortak menfaatimizi hangi noktada bir araya getirebilirsek yatırım imkanlarını değerlendireceğiz."

Bu konularda ilginizi çekebilir