"Yargı bağımsız bir organ olmanın özlemini çekmekte"

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, güçler ayrımı ilkesinin Türkiye'de büyük ölçüde zedelendiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

SAMSUN - CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, "Yargı çağdaş ülkelerde olduğu gibi bağımsız bir organ olmanın özlemini çekmektedir" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Samsun İl Teşkilatında yaptığı basın açıklamasında, Türkiye'de AK Parti iktidarının demokrasi anlayışını farklı algıladığını ve uyguladığını belirtti.

Güçler ayrımı ilkesinin Türkiye'de büyük ölçüde zedelendiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Yasama, yargı ve yürütme arasında kurulması gereken demokratik dengenin yürütme organı lehine büyük ölçüde bozulduğunu görüyoruz. Özellikle Sayın Başbakanın Ergenekon davasının savcılığını üstlenmesi yargının, yürütmenin ne kadar baskısı altında olduğunu göstermektedir" dedi.

Kılıçdaroğlu, halkın haber alma özgürlüğünün büyük ölçüde "yandaş medya oluşturularak" engellendiğini, iktidarı eleştiren sivil toplum kuruluşlarına da denetleme mekanizması ile baskı yapıldığını savundu.

"İktidar yargı bağımsızlığı için bugüne kadar ne yaptı"

Kılıçdaroğlu, çağdaş bir ülkede yargının bağımsız olması gerektiğini söyledi.

İktidar üyeleri tarafından yargının bağımsız olduğunun dile getirildiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, "Türkiye'de yargının bağımsız olmadığı 2005 yılında yayınlanan Yargıtay Başkanlar bildirisinde açıkça söylenmektedir" dedi.

AK Parti iktidarının yargı bağımsızlığı için bugüne kadar ne yaptığını soran Kılıçdaroğlu, söyle devam etti:

"AKP hükümeti Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun yapısını mı değiştirdi? Hayır. Doğrudan yürütme organına bağlı olan ve adalet mekanizmasını denetleyen Teftiş Kurulu başkanını mı Yüksek Hakimler Savcılar Kuruluna bağladı? Hayır. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunda bakan ve müsteşarın görev almadığı bir model mi oluşturdu? Hayır. Hakimler ve Savcılar Yüksek Kuruluna bağımsız bir bütçe mi verdi? Hayır. O zaman şu açıkça görülüyor; yargı yürütme organının baskısı altındadır. Bizim bütün çabalarımıza karşın AKP bu konuda hiçbir olumlu adım atmamıştır. Bütün AB ilerleme raporlarında Türkiye'de yargının bağımsız olmadığı. Yargının bağımsız olmadığı bir ortamda yolsuzluklar ciddi mücadele edilmeyeceği açık ve net yazılmaktadır. Bugüne kadar AKP hükümeti AB bu önerilerine ilerleme raporlarında yer alan bu önerilerine tümüyle kulak tıkamıştır. Tümüyle görmezden gelmiştir. Dolayısıyla yargı çağdaş ülkelerde olduğu gibi bağımsız bir organ olmanın özlemini çekmektedir. Ama yargı bütün istemlerine karşı bu bağımsızlığını sağlayamamıştır."

Kılıçdaroğlu, CHP olarak her zaman yolsuzlukların üzerine gidilmesi ve suçluların cezalandırılmasını istediklerini, bu yönde atılan adımları da desteklediklerini söyledi.

Ergenekon davası ile ilgili bazı endişeleri olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Susurluk olayı ile beraber, bu olayla yakından uzaktan ilgisi olmayan kişilerin bir bahaneyle bu sorgulamanın içine dahil edilmesinden ciddi endişe duyuyoruz. Yargının bağımsızlığı üzerine de özellikle bu noktada durmak istiyoruz. Yargı siyasal iktidarın baskısı ve güdülemesi altında çalışmamalıdır. Savcılık kurumu bunu böyle yapmamalıdır. Bakın sayın Recep Tayyip Erdoğan, "Yargı ve yürütme iyi bir iş birliğinde çalışmaktadır" diye bir açıklama yaptı. Yürütmeyi anladık da yargı ile yürütmenin birlikte beraber çalıştığı bir model hiçbir ülkede yoktur. Yargı bağımsızdır. Yargı ile yürütme bağımsız ise sayın Başbakan hangi gerekçeye dayanarak bunu söylüyor. Bunlar bizim kafamızdaki ciddi kuşkular."