Radyasyona kumaştan kalkan
Erciyes Üniversitesinde bir doktora öğrencisi, elektromanyetik kalkanlama özelliğine sahip metal içerikli örme kumaş tipleri geliştirdi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
KAYSERİ - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Doktora Öğrencisi Gamze Kılıç, Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) tarafından ödüle layık görülen "Elektromanyetik Radyasyona Karşı Koruyucu Özellikte Antistatik Örme Kumaşların Üretimi İçin Farklı Kompozit İpliklerin Geliştirilmesi" konulu yüksek lisans tezi hakkında bilgi verdi.
Kılıç, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının da proje bedelinin yüzde 75'ine hibe desteği verdiğini ifade ederek, şu bilgileri verdi:
"Proje çerçevesinde farklı eğirme metotları ile paslanmaz çelik tel içerikli 16 tip kompozit iplik geliştirilmiştir. Bu iplik tiplerinden seçilen bir tip ile de elektromanyetik kalkanlama özelliğine sahip metal içerikli 20 tip kumaş üretilmiştir.
Geliştirilen metal içerikli örme kumaşlar, pek çok alanda kullanılabilecek şekilde tasarlanmış olmasına rağmen, özellikle hamileler, askerler, polisler, kalp pili kullanan kişiler gibi çalışma koşulları gereği yoğun elektromanyetik radyasyona maruz kalan kişiler için iç çamaşırı olarak da kullanılabilecektir. Ayrıca geliştirilen kumaşlar, tam yalıtımlı ofis ve stüdyoların inşasında kullanılabilecek yapıda kompozit ayırıcı panellerin üretiminde de kullanılabilecektir."
AA
Bu konularda ilginizi çekebilir