Rahmi Koç: Kimse '10 sene vergi almayacağım' demiyor

Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, " 'Siz bizim ülkeye gelin burada yatırım yapın' diyor. Bizde de daha radikal şeyler yapmak lazım" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Koç Holding Şeref Başkanı Rahmi Koç, İrlanda'nın yatırımı teşvik için bedava arazi ve elektrik verdiğini, 10 sene vergi almayacağını ilan ettiğini dile getirerek, "Dünyada böyle dehşet teşvikler var. 'Siz bizim ülkeye gelin burada yatırım yapın' diyor. Bizde de daha radikal şeyler yapmak lazım. Kimse '10 sene vergi almayacağım' demiyor. Hatta o kadar ki eskiden projeyi yaptığımız zaman hemen teşvik alırdık. Yeni kanunda kara geçeceksiniz ondan sonra teşvik çalışacak. Yani o da olur da kafi derecede teşvik eder mi? Etmeyebilir yani" dedi.

DenizTemiz Derneği/TURMEPA ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ev sahipliğinde Lütfü Kırdar Kongre Merkezi'nde düzenlenen "'1. Uluslararası Marmara ve Karadeniz Konferansı"nın açılışının ardından basın mensuplarının çeşitli konulardaki sorularını yanıtlayan Koç, "Denizlerin korunmasında teşvik bakımında vergi indirimi olur mu?" sorusuna da, bunun olabileceğini ancak bunun tarifinin yapılması gerektiğini, Bakanın da bu yönde düşündüğünü söyledi.

Bütün fabrikalarda arıtma tesisleri bulunduğunu ama teşvik olmadığını dile getiren Koç, "Yeni teşvik paketinin nasıl işleyeceğine bakacağız. Orada bazı gri noktalar var. Teşvikin miktarı ve nevi anlaşılmayan yerleri sorduğumuzda, 'bunu karşılıklı oturup proje bazında müzakere edilecek' deniyor. Proje olup da karşılıklı oturulunca o zaman anlaşılacak" dedi.

"Türkiye'de yarısı vergi vermiyor"

Rahmi Koç, Türkiye'deki vergi sistemiyle ilgili olarak da şunları söyledi:
"Türkiye'de yarısı vergi ödemiyor, öbür yarısı bütün vergileri ödüyor. Bu haksız rekabet oluşturuyor tabii. Ben 'trafikte kırmızı yanarsa duruyorum' diyorum. O kırmızı yanarsa durmuyor. Ondan sonra öbür trafik lambasına beraber gitmek durumunda kalıyoruz. Vergiyi maalesef tam toparlayamıyoruz. Her hükümet geldi, 'toparlayacağız' dedi, ama ne hikmettir ki batı dünyasında olduğu gibi bu ülkede vergi toplanmıyor. Akdeniz ülkelerinde vergi toplamak çok zor. İtalya'dan birşey alacaksınız, 'kaç para' diyorum, 'neyle ödeyeceksiniz' diyor. 'Sana ne diyorum' fiyatını söyle. Hayır. Kredi kartı başka, nakit başka, çek başka, fatura ödemezsen başka..."

Koç, bir gazetecinin petrol ve diğer zamlarla açığın kapatıldığı yönündeki hatırlatması üzerine de "En kolay alınacak yerden alıyorlar. Oysa bazen de bir lira vergi toplamak için 1,5 lira harcamak gerekiyor. O hükümetin işine gelmiyor" dedi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir