Ramazan, 1 Eylül'de başlıyor

1 Eylül'de orucu en erken Hakkarililer, en geç ise Çanakkaleliler açacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İslam aleminin kutsal ayı Ramazan, 31 Ağustos Pazar günü kılınacak ilk teravih namazı ile başlayacak. Sahura 1 Eylül sabahı kalkılacak ve ilk iftar, Ankara'da saat 19.30'da, İstanbul'da 19.46'da, İzmir'de ise 19.51'de yapılacak.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, Ramazan hizmetleri konusunda il ve ilçe müftülüklerine genelge gönderdi. Buna göre, Ramazan boyunca sabah ezanları Diyanet Takvimi'nde gösterilen imsak vakitlerinde ve her camide aynı anda okutulacak. Müftülükler, Ramazan ayına özel vaaz ve irşat programı hazırlayacak. Programlar, Ramazan'dan 15 gün önce Diyanet İşleri Başkanlığına gönderilecek. Merkezi konumdaki bazı camiler, merkezi vaaz sisteminden ayrılacak. İlahiyat fakülteleri öğretim üyeleri, eğitim merkezleri öğretmenleri, imam-hatip liseleri meslek dersleri öğretmenleri ile din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmenleri, emekli müftü, vaiz ve liyakat sahibi imam hatiplerin bu camilerde vaaz vermeleri sağlanacak. Vaazların zamanında başlaması ve ezan vaktinde bitirilmesi konusunda gerekli dikkat gösterilecek ve bu konu il ve ilçe müftülüklerince özel olarak takip edilecek. Mahalli radyo ve televizyonlarda irşat programlarının düzenlenmesi için girişimlerde bulunulacak. Ulusal yayın yapan radyo ve televizyonlarda bayram mesajları sadece Diyanet İşleri Başkanı veya vekili tarafından verileceği için ayrıca mesaj yayınlanmayacak.

 

Orucu en erken Hakkarililer, en geç Çanakkaleliler açacak

Ramazan'da orucu en erken Hakkarililer, en geç de Çanakkaleliler açacak. Ramazan'ın ilk gününde iftar Ankara'da 19.30, İstanbul'da 19.46, İzmir'de 19.51, Çanakkale'de 19.56, Hakkari'de ise 18.44'te yapılacak. İlk gün Ankara'da 14 saat 51 dakika, İstanbul'da 14 saat 54 dakika, İzmir'de 14 saat 45 dakika, Çanakkale'de de 14 saat 52 dakika, Hakkari'de 14 saat 42 dakika oruç tutulacak.

Kadir gecesi, 26 Eylül Cuma günü kutlanacak. 29 Eylül Pazartesi günü son oruç tutulacak ve 30 Eylül Salı günü Ramazan Bayramı başlayacak. İlk teravih namazı için ezan Ankara'da 20.52'de, İstanbul'da ve İzmir'de ise 21.11'de okunacak.