Ramazan ve perakende sektörü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nihat BALKAN / Bursa Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri

Esnafımızın tamamının dört gözle beklediği mübarek Ramazan ayı başladı. Bu ayda yeme içme alışkanlığından giyim kuşama kadar hemen hemen tüm alışkanlıklarımız değişiyor. Bu yıl bu değişime bir de yavrularımızın okul başlangıç heyecanı katılmış durumda. Bu da perakende sektöründe eylül ayının hareketli geçeceği beklentisini doğurdu. Ancak, perakende sektörünün sorunları yok mu? Var!

Türkiye'deki en önemli istihdam kaynağı olan esnaflık niçin bu kadar zor günler geçirmekte? Niçin perakendecilik sektörü gün geçtikçe kısır bir döngünün içine girmekte? Artan nüfusa karşın alışveriş kabiliyetimiz gün geçtikçe azalmakta, her geçen gün daha da zorlaşan hayat şartları hem alıcıyı hem de satıcıyı doğrudan etkilemekte ve alışveriş psikolojisi bozulmakta.

Alışveriş işlemlerinin bizim eski çarşılarımızda biraz daha hareketlenebilmesi için Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) olarak bundan dört yıl önce bir proje başlattık. Bu projenin amacı alırken kazanmak, kazanırken eğlendirmek ve perakendecilik sektörünü biraz daha hareketlendirebilmekti. Amacımız, her yıl katılımı daha da artırmak ve hem tüketicinin hem de ticaret erbabımızın kazanımlar sağladığı bir dönemi Bursalı hemşerilerimize yaşatabilmek. Yapılan çalışmalar ile her yıl katılımcı sayımız artarak devam etti. Bu yıl geçen yıla oranla katılımcı sayımız yüzde 50 artış göstermiş bulunuyor. Bu gelişim hem projenin çalışması anlamında bizlere güç vermekte hem de yapılan çalışmanın doğru sonuçlar verdiğini göstermektedir. Bu yıl 4'üncüsü gerçekleşen Alışveriş Şenliği, 30 Eylül'e kadar hemen hemen şehrin tamamında uygulanacak ve bugüne kadar yapılanların en uzun sürelisi olacak. Alışveriş Şenliği'nin daha da kapsamlı ve her kesim için kazançlı modelleri üzerinde çalışmalarımız ise sürüyor. BTSO olarak şehrimizdeki tüm kesimlere bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da "ortak fayda" yaratabilmek için projeler üretmeye, Türkiye'deki örnek odalardan birisi olma hedefimizle devam ediyoruz.

Bir şehirde esnafından sanayicisine, turizmcisinden bankacısına, belediyesinden ticaret ve sanayi odasına kadar tüm kesimler şehrin gelişimi için ortak akıl yürütmek ve buna bağlı politikalar üreterek şehrin kalkınması için projeler üretmek zorundadır. Alışveriş Şenliği gibi projeler bir şehrin gelişiminde önemli basamaklardır. Bu basamakları geçerken yaşananlar şehrin gelişimini ortaya çıkarmakta ve yeni projeler için önemli tecrübeler olarak kayıt altına alınmaktadır.

Türk halkı, inanılmaz başarı hikayeleri ile bulunduğu zor şartları lehine çevirebilecek kapasiteye sahiptir. Bunu en iyi şekilde yönetmek ise tek başına değil ortak hareketle mümkündür. Tüm halkımızın Ramazan ayını kutlar sağlık ve esenlikler dolu geçirmesini temenni ederim.