Ramazan'da merdiven altı ürünlere dikkat!

Vatandaş, gıda ürünlerinin satın alınmasında, merdiven altı üretime, son kullanma tarihiyle saklanma, tüketilme şartlarına, ambalaja dikkat edilmesi yönünde uyarıldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, tüketicileri ramazan ayında merdiven altı ürünlere ve artan fiyatlara karşı dikkatli olmaları yönünde uyardı. 

Küçük, Ramazan'da gıda maddelerinin tüketiminin arttığını, tüketicilerin büyük bir bölümünün de "ucuz alışveriş" düşüncesiyle sağlıksız ürünlere yöneldiğini belirtti. Küçük, "Özellikle gıda ürünlerinin satın alınmasında, merdiven altı üretime, son kullanma tarihiyle saklanma, tüketilme şartlarına, ambalaja dikkat edilmelidir." dedi.

Son kullanma tarihleri geçmiş, ambalajları bozulmuş ürünlerin satın alınmaması gerektiğini ifade eden Küçük, bir şekilde bu tür ürünler satın alan tüketicilerin Tüketici Hakem Heyetlerine başvurması gerektiğini söyledi. Küçük, şöyle devam etti:

"Tüketicilerin ekonomik çıkarlarının korunması, rahatça fiyat mukayesesi yapmaları, satın aldıkları mal veya hizmetleri kolaylıkla seçmeleri bakımından, satışa sunulan ürün ve hizmetler üzerinde etiket veya fiyat listesi mutlaka bulunmalıdır. Bu konuda, belediye yetkilileri mutlaka denetim yapmalı. Tüketicilerimiz, ürünlerin raf fiyatlarıyla kasa fiyatlarını kontrol etmeli, ikisi arasında fark olması halinde, düşük fiyatın kendilerine uygulanmasını istemelidirler. Kasada ödeme sırasında, ürün fiyatlarıyla kredi kartlarından tahsil edilen tutarın uyumlu olmasına özen göstermeli, kontrol etmelidirler."

Artan fiyatlara dikkat

Küçük, ramazan ayının ilk günlerinde talep artışı nedeniyle gıda fiyatlarının yükselme eğiliminde olabileceğine dikkati çekerek, "Ramazanda talep artışını fırsat bilen bazı satıcılar, gıda ürünlerinde spekülatif  fiyat artışına gidebilecektir. Tüketicilerimiz, rahmet ve bereket ayı olan bu ayı fırsat ayına çevirmek isteyen kötü niyetli bazı satıcılara fırsat vermemeli. İş yerleriyle mal ve hizmetler arasında mukayese yaparak ihtiyaçlarına, aile bütçelerine en uygun mal ve hizmetleri, en uygun fiyata satın almalı." diye konuştu.

Ramazan akşamlarında, başta çay bahçeleri olmak üzere dinlenme, eğlence, yeme içme yerlerine ve fırınlara talebin arttığını belirten Küçük, "Bu yerlerde verilen hizmetlerin, üretilen ürünlerin insan sağlığı ve çevre açısından uygunluğu, başta İl Sağlık Müdürlükleri ve belediyeler olmak üzere yetkililer tarafından mutlaka denetlenmelidir. Ekmek ve pidedeki gramaj hilelerine karşı tüketicilerimiz korunmalıdır." dedi. 

Küçük, tüketicilerin, standartlara uygun olmayan gıda ürünü imal eden, satışa sunan iş yerleriyle ilgili olarak "ALO Gıda 174" ve "ALO 153 Beyaz Masa" telefon hatlarını arayabileceklerini de sözlerine ekledi.