Ramazan'da ucuz sebze, meyve tüketeceğiz

TÜSEMKOM Başkanı Tavşan, Ramazan ayına kadar domates fiyatlarında artış olabileceği uyarısında bulundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAYSERİ- Ramazan ayında, hasat zamanına denk gelmesi ve Türkiye'nin her yöresinde ürünün bol olması nedeniyle vatandaşın ucuz sebze ve meyve tüketebileceği bildirildi.

Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan, bu mevsimde Türkiye'nin dört bir yanında sebze ve meyve hasadı yapıldığını, Ramazan ayının bu döneme denk gelmesi nedeniyle meyve ve sebze arzında herhangi bir sıkıntı yaşanmayacağını belirtti.

Bazı bölgelerde sel ve dolu gibi nedenlerden dolayı ürünlerin zarar gördüğünü, ancak bu durumun taleplerin karşılanmasına engel olmadığını ifade eden Tavşan, Türkiye'nin hemen hemen her bölgesinde bol miktarda sebze ve meyve üretimi yapıldığını kaydetti.

Ramazan ayında sebze ve meyvede fiyat artışları beklemediklerini, hatta bazı ürünlerde fiyat düşüşü bile yaşanabileceğini dile getiren Tavşan, şu bilgileri verdi:

"Sebze ve meyve piyasasındaki fiyatlar arz talep dengesine göre değişir. Sebze ve meyve depolanmaz, saklanmaz ve raf ömrü uzun değildir. Bu nedenle, üretilen ürün kısa sürede tüketiciye ulaştırılır. Ürün bol olunca da fiyatlar hemen aşağı iner. Hasat zamanı olduğu için bu mevsimde her yörede bol miktarda üretim var. Bu nedenle Ramazan ayında talep artsa bile ürün arzı fazla olduğu için fiyat artışı beklemiyoruz. Ramazan ayında vatandaşımız ucuz sebze ve meyve tüketebilir. İnsanlar oruçlu olduğu için fazla miktarda tüketime yönelebilir. Bu nedenle Ramazan ayının ilk haftasında suni ve geçici fiyat artışları yaşanabilir. Ancak, ardından fiyatların tekrar gerileyeceğini tahmin ediyoruz. Vatandaşımızın ihtiyacından fazla ürün almamasını tavsiye ediyoruz."

"Domates fiyatları artabilir"

Ramazan ayında en çok talep gören sebzelerden birinin domates olduğunu anımsatan Tavşan, bu dönemde Ankara, Tokat ve Eskişehir bölgesinde bol miktarda domates üretimi yapıldığını bildirdi.

Domates fiyatlarının şu an düşük olduğunu, ancak sel ve don olayları ile bazı hastalıklar nedeniyle üretimin olumsuz etkilenebileceğini kaydeden Tavşan, bu nedenlerle Ramazan ayına kadar domates fiyatlarında kısmen artışların olabileceği uyarısında bulundu.

Domatesin hal fiyatının 30-50 kuruş olduğunu ifade eden Tavşan, salatalık ve biberin 60-70 kuruş, kavunun 50-60 kuruş, karpuzun 40-45 kuruş ve üzümün 80 kuruş ile 1,5 liradan satıldığını belirtti.

Bu yıl özellikle karpuz ve kavun fiyatlarının üretim fazlalığı nedeniyle düşük olduğunu vurgulayan Tavşan, Ramazan ayı boyunca da vatandaşın ucuz kavun ve karpuz yemeye devam edeceğini söyledi.

Sebze ve meyve hasadının kış aylarına kadar devam edeceğine dikkati çeken Yüksel Tavşan, bu nedenle vatandaşın Ramazan ayı süresince ve hatta Ramazan ayı sonrasında da ucuz sebze ve meyve tüketmeye devam edeceğini kaydetti.

Ramazan ayında tüketim fazlalığı nedeniyle fırsatçılık yapılmasının da önüne geçilmesi gerektiğini dile getiren Tavşan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her ilimizde sebze meyve halimiz var. Hallerimizdeki fiyatlar şeffaf bir şekilde kamuoyuna sunuluyor. Bu nedenle vatandaşımızın Ramazan fırsatçılığı yapanlara izin vermemesini istiyoruz. Vatandaşımız, gereğinden fazla ürün alıp talep patlamasına yol açmasınlar. Vatandaşımız piyasadaki fiyatları takip ederek fırsatçılık yapanlardan alışveriş yapmasın. Vatandaşımız gerekirse, direk halden gelip sebze meyve alışverişini yapabilir. Genellikle Ramazan ayında tüketim fazlalığı fırsat bilinerek yapılan fiyat artışları komisyonculara yüklenmeye çalışılıyor. Sebze ve meyve komisyoncularının satış fiyatları hallerde açıklanır. Üreticinin satış fiyatı ile hallerdeki toptan satış fiyatları arasında hiçbir zaman fazla fark olmaz. Biz hiçbir zaman üreticiden aldığımız ürünü maliyetin üstünde aşırı farkla satamayız. Ancak, ürünün fiyatı bizden çıktıktan sonra perakende sektöründe artıyor. Tüketicinin bu konuda daha dikkatli olmasını öneriyoruz."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir