”Reel ile finans sektörü daha sağlam zeminde işbirliği sağlamalı”

Bakan Ergün, "Faiz oranlarının da düşmesiyle işletmeler daha çabuk şekilde krediye ulaşacaktır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHRAMANMARAŞ - Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Türkiye'nin ekonomik krizin etkisini çabuk atmaya başladığını belirterek, "Önemli olan yeni dönemde reel sektör ile finans sektörü arasında daha sağlam zeminde işbirliğini sağlamaktır. Faiz oranlarının da düşmesiyle işletmeler daha çabuk şekilde krediye ulaşacaktır" dedi.

Ankara'dan tarifeli uçakla Kahramanmaraş'a gelen Bakan Ergün'ü, havaalanında, Vali Mehmet Niyazi Tanılır ve Belediye Başkanı Mustafa Poyraz karşıladı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Ergün, daha sonra Vali Tanılır'ı makamında ziyaret etti.

Valilik çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Ergün, "900 bin kişiye istihdam sağlayacak yeni projeye" ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:

"Bu, bizim parti genel merkezinde bazı arkadaşlarımızın üzerinde çalıştığı bir konu. Hükümet olarak bu herhangi bir şekilde takdim edilmiş değil. Sosyal Güvenlik Bakanımızın, yeni istihdamla ilgili uzun zamandır bir çalışması var. Biliyorsunuz, küresel krizde dünya genelinde bir işsizlik sorunu oldu. Türkiye'de işsizlik patlaması olmadı. Bazı ülkelerde yüzde 100, yüzde 200 artış gösterdi. Türkiye'de stok bir işsizlik oranı var. Buna rağmen krizde yüzde 20 civarında artış söz konusu oldu. Hükümetimizin aldığı tedbirler, işsizliğin çok yüksek oranda artmasına engel oldu. İstihdamdaki artışla ilgili çalışmalar devam ediyor. Bunu hem fikir olarak ortaya koyuyoruz hem de çalışma olarak da gösteriyoruz."

"Önemli olan kredi akışını artırmak"

Ergün, "bankaların 2009 yılında 20 milyar lira kar etmesine rağmen, küçük esnafa kredi konusunda yardımcı olmadığı" yönündeki eleştirilerde bulunulduğunun hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:

"Türkiye ekonomik krizin etkisini çabuk atmaya başladı. Önemli olan yeni dönemde reel sektör ile finans sektörü arasında daha sağlam zeminde işbirliğini sağlamaktır. Yoksa bazı sorunlar oldu. Zaman zaman bunlardan şikayetçi olduk. Keşke bankalar 2009 yılı boyunca çok aşırı temkinli davranmasaydı, reel sektöre katkı sağlayacak çalışmalar içerisinde olsaydı. Bundan özel sektörde şikayetçi oldu ekonomi aktörleri de...Ama, artık bu şikayetleri devam ettirme zamanı değildir. Önemli olan kredi akışını artırmaktır. Hem yatırım hem tüketici hem de işletme kredilerinde artışlar başlamıştır. Bankalar da bu yeni trendi doğru şekilde tespit etmeye başladı. Faiz oranlarının da düşmesiyle işletmeler daha çabuk şekilde krediye ulaşacaktır."

Kahramanmaraş'ın sosyal-ekonomik açıdan hızla geliştiğine işaret eden Bakan Ergün, küresel krizde Türkiye'nin toplam ihracatı azalmasına karşın Kahramanmaraş'ın ihracatının arttığını, ürünlerini okyanus ötesi ülkelere bile satmayı başardığını vurguladı.

Bu konularda ilginizi çekebilir