”Reel sektör krizi aşamadı”
CHP lideri Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin büyümesinin "istihdam yaratmayan bir büyüme" olduğuna dikkat çekti.
İZMİR - CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin büyümesinin "istihdam yaratmayan bir büyüme" olduğunu belirterek, "Çünkü reel sektör krizi aşamadı. Eğer gidilen yol reel sektörü çökertiyorsa, bu tutulan yolun doğru bir yol olmadığını gösteriyor" dedi.
Kılıçdaroğlu, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) tarafından Tarihi Havagazı Fabrikasında düzenlenen "İzmir ve Bölge Sanayinin Paylaşım Toplantısı"nda yaptığı konuşmaya, Mustafa Kemal Atatürk'ün "Siyasi ve askeri zaferler ne kadar büyük olursa olsun, iktisat zaferiyle taçlandırılmazlarsa elde edilen zaferler sürüp gidemez, az zamanda söner" sözleriyle başladı.
Konuşmasında geçen yıl yaşanan küresel krize de değinen Kılıçdaroğlu, "Onların krizi finansal kriz, ama bizde reel sektör krizi oldu. Bizde finansal kriz yok, çünkü rahmetli Ecevit yapılması gerekenleri yaptı ve şimdi finansal krizin yaşanmamasının mimarı oldu. Peki reel sektör niçin kriz yaşadı? Çünkü biz bu krizi iyi yönetemedik" dedi.
Kılıçdaroğlu, Türkiye'nin büyümesinin "istihdam yaratmayan büyüme" olduğunu, çünkü reel sektörün krizi aşamadığını, eğer gidilen yol reel sektörü "çökertiyorsa" bunun tutulan yolun doğru bir yol olmadığını gösterdiğini söyledi.
İhracatçı ve sanayicinin döviz kuruna ilişkin yakınmaları olduğunu hatırlatan Kılıçdaroğlu, paranın değerinin düşmesi kadar çok değerlenmesinin de yanlış olduğunu, paranın değeri neyse o seviyede bulunması gerektiğini, böylece sanayicinin, ihracatçının, reel sektörün korunmuş olacağını dile getirdi.
"Sanayici ekonominin kamu görevlisidir. Çünkü sanayici üretir, istihdam yaratır, uluslararası piyasalarda rekabet eder, katma değer yaratır, ülkesinin kalkınmasına katkı yapar. Yani bireysel kar elde etme amacının ötesine geçmiştir. Durursa batar, koşmak zorundadır" diyen Kılıçdaroğlu, politikacıların görevinin de sanayicinin önündeki engelleri kaldırmak olduğunu, bu şekilde ülke kakınmasının gerçekleşebileceğini vurguladı.
Bir ülkenin gerçek demokrasiye sahip olmasının yolunun ödediği vergilerin hesabını sormaktan geçtiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, istihdam üzerinde büyük yük olduğunu, iktidarın sanayicinin üzerindeki yükü alıp, vergileri indirmesi gerektiğini, asgari ücret üzerindeki verginin de yüzde 1'lere çekilmesi gerektiğini dile getirdi.
Üretmeyen ekonominin işsizlik yaratacağını, bunun adının da kalkınma olamayacağını belirten Kılıçdaroğlu, "İzlediğiniz ekonomi politikalar işsizlik yaratıyorsa bir sorun vardır" dedi.
Kılıçdaroğlu, Türkiye'de 40 milyar dolarlık özelleştirme yapıldığını hatırlatarak, "Nereye gitti bu para? Hesabını sormak lazım. Politika olarak yazmışsınız, 'Ben özelleştireceğim' demişsiniz. Olabilir, itirazımız yok, ama bu paralar nereye harcandı? Hem 40 milyar dolar alacaksınız, hem de Cumhuriyet tarihinin en büyük borçlanmalarını yapacaksınız. Demek ki bu ülke iyi idare edilmiyor. Borçlanma elbette olabilir, ama o kaynak size uzun vadede büyük yararlar getirmeli" diye konuştu.
"Vergi affı, krizin ortasında çıkarılmalıydı"
Hükümetin çıkardığı vergi affıyla ilgili "Af yasası gecikmeli çıktı, krizin ortasında çıkmalıydı" diyen Kılıçdaroğlu, esasen affın kolay başvurulan bir yol olmaması gerektiğini, sık sık af çıkarılmasının politik olarak iyi yönetilmediğinin göstergesi olduğunu, düzenli vergi ödeyenin bir şekilde cezalandırıldığını, bunu önlemek için de düzenli vergisini ödeyene sembolik de olsa bir ayrıcalık getirilmesi gerektiğini söyledi.
"AKP hükümeti ekonomiyi sıcak paraya teslim etti"
Kılıçdaroğlu, "Türkiye'nin ithal malların lojistik merkezi olduğu" yönündeki soru üzerine, yürürlükteki kur politikasının sanayicinin önündeki en büyük engellerden biri olduğunu, Merkez Bankasının fiyat istikrarı adına üretim ve istihdamı göz ardı ettiğini, halbuki asıl işlevinin üretim ve istikrarı gözeterek fiyat istikrarını sağlamak olduğunu vurguladı.
Kurun olması gereken noktaya çekilmesi halinde, sanayicinin önündeki engelin kaldırılmış olacağını, Brezilya'nın bu konuda iyi bir örnek olduğunu anlatan Kılıçdaroğlu, "AKP hükümeti ekonomiyi sıcak paraya teslim etti. Biz CHP olarak sanayiciye teslim edeceğiz" diye konuştu.
Kemal Kılıçdaroğlu, yabancıların kar transferine ilişkin soruya, yabancı sermayenin ülkeye gelip, borsada oynayıp, "dünyanın parasını" kazanıp, hiç vergi vermeden de gittiğini, bunun yanlış olduğunu, yabancı sermayenin Türkiye'de vergi vermesinin ve daha uzun süreli burada kalmasının yollarının bulunması gerektiğini söyledi.
Hazırladıkları ekonomik raporu yakında açıklayacaklarını aktaran Kılıçdaroğlu, "Zenginliğin halka yayılmasını sağlayacağız, ama yoksulluk edebiyatı yapmayacağız. Sanayici gelişecek, büyüyecek" dedi.
Kılıçdaroğlu, hipermarket kanununa dair soruya, geçen yasama döneminden bu yana parlamentodan geçmesini istediklerini, ancak iktidarın bu konuda gerekli adımları atmadığını belirterek, "Sayın Başbakan esnafa 'Siz de birleşin' diyor. Esnafın ne olduğunu bilmiyor. Her iş adamına 'bir kişiyi daha istihdam et' diyor, peki yine de çözüldü mü işsizlik sorunu? Hayır. Bu söylemler ekonomiyi bilmeme söylemidir" şeklinde konuştu.
Bir sanayicinin tarım ve hayvancılık konusundaki sorusu üzerine Kılıçdaroğlu, hazırladıkları tarım raporunu Bursa'da 53 kuruluşa sunduklarını, orada kendilerine "Biz de hazırlasaydık, sizinkinden eksik olurdu, fazlası olmazdı" dendiğini, çünkü tarım konusunu iyi bildiklerini, istenmesi halinde raporu İzmir'e de sunabileceklerini söyledi.