”Referanduma gidebiliriz”

Başbakan Erdoğan, yargı reformu ile ilgili olarak "Referanduma gidebilecek şekilde bir adım atmanın gayreti içindeyiz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, yargı reformunun şu anda Türkiye'deki hem siyasi partilerin, hem de sivil toplum kuruluşlarının beklentisi olduğunu belirterek, "Bu beklentiyi karşılıksız bırakmak istemiyoruz. Arkadaşlarımız bu çalışmaları yapıyorlar. Bu çalışmalardan sonra meclis gündemine getirmeyi düşünüyorlar... Bunu halkımıza sormaya varıncaya kadar, yani referanduma gidebilecek şekilde bir adımı da atmanın gayreti içindeyiz." dedi.

Erdoğan, İspanya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı Devlet Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısında, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, yargıyla ilgili eleştiriler olduğunu hatırlatarak, yapılacak anayasa değişikliğinde yüksek yargıyla ilgili bir düzenleme olup olmayacağı yönündeki sorusuna Erdoğan, "Yargı reformu şu anda Türkiye'deki gerek siyası partileri noktasında, gerek sivil toplum kuruluşları noktasında her kesimin beklentisi, arzusu" dedi.

Arzularının tüm siyasi partilerin bir araya gelerek Anayasa çalışmalarına katılmaları olduğunu ifaden eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Yargı reformu konusunda yapılacak böyle bir değişikliğin boyutu ne olur, o ayrı bir konu. Uzlaşı Komisyonu oluşturmak... Böyle bir komisyon olur mu, olmaz mı? Bundan önce gördük maalesef olumlu cevap alamadık. Parlamentoda Meclis Başkanının iç tüzük çalışmasında bile ana muhalefet partisi zorla bu komisyona temsilci vermiş ve burada sağlıklı netice alınamamıştı. Anayasa ile ilgili böyle bir çalışmaya ise temsilci vermeyeceğini söylemişti. Şimdi ana muhalefet yine aynı şeyi söylüyor. Diğer muhalefet partisine bakıyorsunuz aynı şeyi söylüyor. Veya en iyi şekliyle 'İktidar partisi hazırlasın, bize göndersin, bakalım, ama en erken seçimden önce bunu görüşebiliriz' diye...

Türkiye'nin şartları buna elverir durumda değil. Şu anda arkadaşlarım samimiyetle bu çalışmanın içindeler. Neticesinde de diğer siyasi partileri ziyaret etmek suretiyle bu görüşmeleri yapacaklar. Bu konuda 'Beraber yürüyelim' derlerse biz suretle bu adımı atmanın gayreti içinde olacağız. Bunu halkımıza sormaya varıncaya kadar, yani referanduma gidebilecek şekilde bir adımı da atmanın gayreti içindeyiz. Sivil toplum kuruluşları ve halkımızla birçok ilde yaptığımız görüşmelerin beklentisi bu. Bu beklentiyi de karşılıksız bırakmak istemiyoruz. Fevkalade bir durum olmaması halinde bu adımı atmakta kararlıyız. Arkadaşlarımız bu çalışmaları yapıyorlar. Bu çalışmalardan sonra bunu Meclis gündemine getirmeyi düşünüyorlar. "

Bu konularda ilginizi çekebilir