Rekabet gücü için OSB'lere Ar-Ge laboratuvarı kurulmalı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Ali YILDIRIM / Uşak Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı

 

Tüm dünya ülkelerinde bir takım ekonomik sıkıntılar yaşanmakta iken Türkiye ekonomisi büyümesini sürdürüyor. Gerek ekonomik gerekse de  siyasi olarak istikrarı yakalamış olan ülkemizin artık rekabet gücünü  artırmaya yönelmesi gerekiyor. Uşak Organize Sanayi Bölgesi yönetimi olarak bu konuda bir dizi önerimiz olacak. Bu önerilerden birisi de her organize sanayi bölgesine bir Ar-Ge laboratuvarı kurulmasıdır. Uşak bilindiği gibi özellikle tekstil, geri dönüşüm iplik ve battaniye konularında öne çıkan, adını duyuran bir kent.  Uşak Organize Sanayi Bölgesi'nde tekstil, geri dönüşüm iplik ve battaniye konularında çalışmalar yürütecek bir Ar-Ge laboratuarı ilimize büyük bir rekabet gücü kazandıracaktır diye düşünüyoruz.
Nano teknoloji üzerine çalışmalar da bu kapsamda yürütülebilir ve geliştirilmesi mümkün olabilir.
Bu süreçte en büyük sıkıntı böyle bir laboratuar kurmanın çok ciddi maddi yükümlülükler getirmesidir. Uşak Organize Sanayi bölgesi yönetimi olarak hali hazırda üyemiz olan firmalara gerekli altyapı, üstyapı hizmetlerini, elektrik, doğalgaz, su hizmetlerini sunuyoruz. Kapsamlı bir Ar-Ge laboratuvarı kurulmasında gerekli olacak desteği de imkanlarımız ölçüsünde vermeye hazırız. Ancak burada devletimizin ve hükümetimizin de bize yardımcı olmasını bekliyoruz. Şu ana kadar başarılı bir şekilde uygulanan yatırım teşviklerinin yeni dönemde teknolojiyi yakalamak ve geliştirmek konusunda da hayata geçirilmesi  gerektiğini düşünüyorum.
Dünyada giderek çevre temelli üretimler daha da çok  önem kazanıyor. Kaynakların aşırı tüketilmesi sorunu ciddi olarak tartışılmaya başlandı. Bu noktada, Uşak kenti geri dönüşüm üzerine sürdürdüğü üretimi ile önemli bir çevre misyonu üstlenmiş durumda. Bu sektörde yeni teknolojilerin keşfedilmesi, başarılı bir şekilde uygulanması tekstil konusunda ülkemizin önemli rakiplerinden olan Çin ve Pakistan gibi ülkelere karşı ciddi rekabet gücü kazanmasına yol açacaktır. Ar-Ge çalışmaları üretim maliyetlerinin azalmasına, kalitenin artmasına olanak sağlayacaktır.  Sonuç  olarak kaliteli ve uygun fiyatlı ürünler üretilmesi için zemin oluşturulacaktır.
Her ne kadar Uşak Organize Sanayi Bölgesi için böyle bir çalışmanın yapılmasını talep etsek de aslında bu uygulama tüm Türkiye'deki OSB'ler için geçerli olmalıdır. Başarılı kümelenme projeleri ile birleştiğinde her OSB kendi branşında çok daha güçlü bir konuma ulaşacaktır. Gerek ürün geliştirme gerekse Ar-Ge çalışmaları yeni teknolojilerin kazanılması ile uygulanmasında büyük kazançlar sağlayacaktır. Yazının başında dile getirdiğimiz öneriyi sonunda da tekrarlamak da yarar olduğunu düşünüyoruz: İstikrar tamam, şimdi sıra rekabet gücümüz arttırmaya geldi.