Rekabet Kurumu, ilaç sektörünü inceleyecek

Kurum, sektörün resminin bir bütün olarak görülmesi ihtiyacı doğması nedeniyle sektör araştırması yapılmasını uygun buldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Rekabet Kurumu, akaryakıt piyasasının ardından, beşeri ilaç piyasasına yönelik de sektör araştırması başlattı.

İlaç sektörüne yönelik olarak başvuru ve şikayetler üzerine daha önce çok sayıda incelemede bulunan Rekabet Kurumu, başvuru bazında değerlendirme yapılırken, sektörün resminin bir bütün olarak görülmesi ihtiyacı doğması nedeniyle sektör araştırması yapılmasını uygun buldu.

Buna göre,  sektör araştırması ile ilaç piyasasına dönük rekabeti engelleyici nitelikteki yapısal sorunlar tespit edilecek ve bunların ne şekilde düzeltilebileceğine ilişkin görüş ve öneriler, yurt dışı uygulamalar çerçevesinde ortaya konulacak.

Araştırma ile sektörün daha verimli, etkin ve iktisadi prensiplere göre çalışmasını sağlamaya yönelik politika önerileri üretilerek, bunlar ilgili mercilere iletilecek.

Ayrıca sektörde rekabetin geliştirilmesiyle kamu ve tüketici cephesinde tasarruf sağlanması, böylece sağlık politikasının sürdürülebilirliğine katkıda bulunulması da çalışmanın başlıca hedefleri arasında yer alacak.

Değerlendirmeler yapılırken, rekabet politikasının dışında piyasayı ilgilendiren diğer unsurların (ilacın etkinliği, kalitesi ve güvenilirliği ile sağlık politikası açısından yeri gibi) varlığı da dikkate alınacak.

Araştırmada patent ve ruhsatlandırma süreçleri, fiyatlandırma ve geri ödeme sistemleri, sektörün üretim ve dağıtım aşamaları ile bu yapının rekabet üzerindeki etkileri gibi konular ele alınacak.

Bilgi toplama çalışmaları devam ediyor

Sektör araştırmasına yönelik bilgi toplama çalışmalarına devam eden Kurum, bu kapsamda üretici kesimin meslek birlikleri olan Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği, İlaç Endüstrisi İşverenleri Sendikası, Türkiye İlaç Sanayicileri Derneği ile ecza depolarını temsilen İhaleci Ecza Depoları Derneği ve Ecza Depocuları Derneği ile Maliye Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile görüşmeler ve yazışmalar yaptı.

Kurum, sektörün yanı sıra aralarında kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin de bulunduğu diğer paydaşları görüş ve bilgilerinden de faydalanılacak.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir