Rekolte artışı beklentisi

Yaz aylarına girilmesine rağmen Türkiye genelinde etkisini sürdüren yağışlar birçok üründe rekolte artışına yol açması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yaz aylarına girilmesine rağmen Türkiye genelinde etkisini sürdüren yağışlar pek çok üründe rekolte artışını da beraberinde getirecek. Türkiye'nin en önemli tarım üretim merkezlerinde tarım il müdürlerinin ve ve ziraat odası yöneticilerinin , verdikleri bilgiye görebuğday, arpa, şeker pancarı ve yem bitkileri ile, kiraz, çilek, erik gibi bir çok meyveye ve ayçiçeği gibi endüstriyel ürünlere kadar verim artışı beklenirken, yağışların meralardaki ot varlığını artırması ve hayvancılığı da olumlu etkiliyor.

Diğer yandan başta pamuk olmak üzere, bazı meyve türlerinde ise rekoltenin düşük olacağı ve bazı bitki hastalıklarının gelişebileceğine dikkat çekiliyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, TZOB İç Anadolu Bölge Başkanı Mustafa Hepokur da çiftçinin yağışlardan memnun olduğunu söyledi. Hepokur, İç Anadolu Bölgesi'ndeki buğday ve arpanın yüzde 70'inin Konya'da ekildiğine dikkati çekerek, ''Buğday ve arpa rekoltesinde yüzde 30 artış bekliyoruz. Herhangi bir sorun olmazsa bu yıl elde edilecek yüksek kaliteli buğdayla da ülkemizi dışa bağımlılıktan kurtaracağız'' diye konuştu.

YTARİŞ Pamuk Birliği Ar-Ge Müdürü Sacide Karabat ise yağışlar  nedeniyle ekimin çok geciktiğini, ekimi yapılan bazı tarlalarda yağış nedeniyle tekrar ekim yapıldığını, bunun da maliyetleri artıracağını söyledi.Yağış alan bazı pamuk tarlalarında pamukta fidede kök çürüklüğü hastalığının gözlendiğini kaydeden Karabat, ilaçlama konusunda üreticiyi bilgilendireceklerini ifade etti.

Manisa Ziraat Odası Meclis Başkanı Mustafa Kaçire, ise yağmurdan dolayı üzüm bağlarında hastalıkların oluştuğunu, özellikle küflenme hastalığının endişe verici olduğunu söyledi.

Bazı illerde yaz yağmurlarınıın ürünler ve rekolteye etkileri

İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Ege Bölgesi'nde mevsim normallerinin üzerinde kaydedilen yağışların tarımsal üretimi olumlu yönde etkilemesinin beklendiğini belirterek, patates dışındaki tüm ürünlerde yağışın olumlu etkilerinin gözlendiğini kaydetti.

Isparta Tarım Müdürü Sıddık İpek bölgedeki yağışların, gül başta olmak üzere sebze ve meyveciliğe verim kattığını ancak elmada kara lekeye neden olduğunu söyledi.

Bitlis Tarım İl Müdürü Bülent Korkmaz, bu yıl ilkbahar mevsiminin bol yağışlı geçmesinin, buğday, şeker pancarı, ceviz ve patates üretimi açısında çok olumlu etki yaptığını söyledi.

Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık, ilkbaharda bölgede yağan yağışın meraların verimini yüzde 10 artıracağından hayvancılığa olumlu yansıyacağını söyledi.

Tokat Ziraat Odası Başkanı Ahmet Dökülen yağışların çok olmasının hububat üreticileri açısından sevindirici bir durum olduğunu şeftali, erik ve kiraz üreticilerini ise olumsuz etkileyeceğini açıkladı.

Diyarbakır Tarım İl Müdürü Mehmet Ali Koçkaya,yağışların hububat ekili alanları olumlu yönde etkilediğini ,pamuk ekiminin  geciktiğini ve bu durumun pamukta bir miktar verim kaybı getireceğini söyledi.

Tekirdağ'da bahar aylarının bol yağışlı geçmesi bazı ürünleri olumsuz etkilerken bazı ürünlerde de verim arttı. Tekirdağ Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Şerif Baykut, Ayçiçeği ekimlerinin yağışlar nedeniyle Haziran'da biteceğini anlatan Baykut, bu yıl ayçiçeği gibi yazlık ürünlerde verim düşük olabileceğini belirterek "Kanola, yağışların bol olması nedeniyle bu yıl rekor kıracak. Baharın yağışlı geçmesi kanola ve çeltik için çok yararlı oldu.''

Kırklareli Tarım Müdürü Hasan Çebi, Kırklareli'de yağışların mevsim normalleri seviyesinde gittiği için tarım alanlarında buğday, arpa ve yağlık ayçiçeği çekirdeği, mera alanlarındaki ot zenginliği ve meyve bahçelerinde olumlu bir etki yaptığını söyledi.

Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz da çiftçilerin barajların doluluk oranlarından memnun olduğunu, bölgedeki bahar yağışlarının, başta sebze ve meyve üretimi olmak üzere tarımsal üretimi arttırdı, yüksek rekolte beklentisi var, hayvancılığı ise olumlu yönde etkilediğini ifade etti.

İzmit Ziraat Odası Başkanı Şinasi Turoğlu, yağışlardan buğday, arpa, yulaf, yonca, fiğ ekilişleri ve çayır otlarının olumlu etkilendiğini ancak Kocaeli'nde kış hava koşullarının mevsim normallerinin üstünde, ilkbaharda ise mevsim normallerinin altında seyretmesinin, gece ve gündüz ısı farkının fazla olmasının bitkilerin strese girmesine neden olduğunu bunun yeterince döllenememesine, meyve ve sebze üretiminde azalma yaşanmasına neden olduğunu dile getirdi ve Kocaeli'de mısır, ayçiçeği ve açık alan sebze ekiminin olumsuz hava koşulları dolayısıyla geciktiğine dikkati çekti.

Gaziantep Ziraat Odası Başkanı Zihni Kepkep, bölgede bahar döneminde yağan yağışların tarımsal üretimi ve hayvancılığı olumlu yönde etkilediğini belirtti.

Adıyaman Ziraat Odası Başkanı Kemal Şahin, bahar döneminde Adıyaman'a bol yağış düştüğünü ve yağışların, başta hububat bakliyat olmak üzere tüm tarımsal üretimi olumlu yönde etkilediğini belirtti. Şahin, bu yıl yağış konusunda olumlu bir dönem geçirildiğini ve şu anda bir sıkıntının olmadığını ifade etti.

Aydın Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, ''Üretimdeki ayaklardan bir tanesi su. Hava şartları da uygun giderse iyi bir verim ve rekolte olacağını, bitkisel üretimde iyi bir yıl olacağını düşünüyorum. Hayvancılıkta sıkıntılarımız var. Hayvancılıktaki sıkıntılarımız çözülmezse, problem yaşayacağız'' diye açıklamasını yaptı.

Muğla Ziraat Odası Başkanı Mehmet Baştuğ, yağışların özellikle meyve bahçelerinde büyük ölçüde hasar oluştuğunu belirterek, ''Zeytin ağaçlarında halkalı leke hastalığı görülüyor. Diğer meyve ağaçların da da kara leke ve diğer mantar hastalıkları oranı yüksek.. Bu nedenle meyve ağaçlarında rekoltenin düşük olacağı tahmin edilmektedir'' diye konuştu.

Adana Çiftçiler Birliği 2. Başkanı Mutlu Doğru, yağışların başta buğday olmak üzere birçok ürün için faydalı olmakla birlikte soğan üreticisine zarar verdiğini bildirdi. Doğru, "Bu yaz sezonunda su sıkıntısı çekilmeyeceğinden sulanabilir tarım alanlarındaki rekolteden umutluyuz'' diye konuştu.

Hatay İl Tarım Müdürü Bestami Zabun, Geçen yıl kentte 740 bin ton sebze hasadının yapıldığını anlatan Zabun, bu yıl yağışların bir önceki yıla biraz fazla olması nedeniyle meyve ve sebze veriminde yüzde 10 ile 15 arasında artış beklediklerini kaydetti.

Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, şimdi kimsenin su endişesi olmadığını, su bolluğunun üreticiyi psikolojik olarak da rahatlattğını açıkladı.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir