Remziye Hanımlar ve Fatmagüller

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DENİZLİ'DEN / Şenay ÇOPUR

22 Temmuz'da bu köşeden okuduğunuz "Remziye Hanım" başlıklı yazının ardından çok telefon ve mail aldım. Herkes yazının güzel ancak yarım kaldığını söyleyerek, devamının ilerleyen günlerde okuyacakları hissine kapıldıklarını belirtti. Bayram tatili dönüşü ofiste yaptığımız toplantıda da ekip arkadaşlarım "tamamlayın şu hikayeyi" diyerek eleştirdiler.

Aslında yarım kalmamıştı, devamı yoktu o yazının, ben tamamlayamazdım o hikayeyi. Çünkü Remziye Hanım diğer tüm girişimci, işçi, memur, yönetici Remziye Hanımlar gibi çalışma hayatındaki cinsiyet eşitsizliğine inat üretmeye, başarılarına başarı katmaya devam ediyor. Bizler onun hikayesini, onların hikayesini, hayatın içinden okuyalım diye. Kızlarımız Remziye Hanımları rol model seçsin, hikayeyi tamamlasınlar diye.

İşte tamamlanması gereken bir hikaye daha…

Fatmagül Akbaş 19 yaşında. İnşaat işçisi babasına yardım ederken işi öğreniyor ve "usta" oluyor. Ekmeğini inşaatlarda ustalık yaparak kazanıyor. Denizli Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından "yılın kadını" seçiliyor. Çevresinin tavsiyesi ile özel güvenlik kursuna gidiyor. Kursu başarıyla tamamlayan Fatmagül, şimdi Denizli Belediyesinde özel güvenlik görevlisi olarak işe başladı.

"İnşaatlarda çalışmamı birçok kişi yadırgadı. Oysa ben kadının her işi yapabileceğini gösterdim" diyen Fatmagül bir yandan da açık lisede eğitimini sürdürüyor ve hedefi üniversiteye gitmek.

Dünyanın dört bir yanında Remziye Hanımlar, Fatmagüller başarılı erkek arkasında kalan kadın kimliğinden sıyrılıp erkeklerle omuz omuza başarı hikayelerini yazıyor.

Dünyanın dört bir yanında Dünya Yayıncılık'ın "satırarası" dergisinin son sayısında da dikkat çekildiği gibi kadın işgücünün rakamsal fotoğrafı hiç de iç açıcı değil.

Verilere göre kadınlar;

- Küresel üretimin yüzde 60'ını gerçekleştiriyor ancak toplam gelirin yüzde onuna, dünya üzerindeki mal varlığının ise yüzde birine sahipler.

- Türkiye'de kazançları erkeklerinkinden yüzde 40 daha az.

- Ülkemizde çalışan nüfus içinde kadın oranı yüzde 25.

Yine gazetemizde 16 Eylül tarihinde yayınlanan Hüseyin Gökçe imzalı "kadın girişimci azlığı kalkınmayı engelliyor" başlıklı haberde de aslında bir Remziye Hanım çığlığı duyuyoruz. Ankara Genç İşadamları Derneği Genel Sekreteri Bengü Dağlı, sosyoekonomik kalkınma için kadınların yolunu açın diyor.

Yıllarca sivil toplum kuruluşlarında gerek çalışan gerek üye olarak yer aldım. İçinde bulunduğum ve iş dünyasının örgütlenmesinden oluşan bu kuruluşlardaki kadın üye sayısı bir elin parmakları kadar bile değildi. Son yıllarda TÜSİAD, GYİAD, TGSD gibi kurumların başkanlık koltuğuna ya da mecliste bakanlık koltuğuna kadınların oturması rol model oluşturarak parlamento ve STK'larda kadın üye sayısında bir artış sağlamış olsa da bu artış olması gerekenin çok çok altında, tabiri caiz ise devede kulak.

Kadın işgücü üzerine söylenecek söz yazılacak yazı tükenmez ama Remziye Hanımların, Fatmagüllerin yolu açılmazsa bu yazılar hep yarım kalır.