Reyhanlı saldırısında 5 milyon dolarlık anlaşma

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 
ADANA - Reyhanlı'daki bombalı saldırıların faili olduğu gerekçesiyle tutuklanan N.E'nin saldırılar için Suriyeli Hacı adlı kişi ile 5 milyon dolara anlaştığı öğrenildi.

Suriye'ye kaçmaya çalışırken Hatay'ın Yayladağı ilçesine bağlı Güveççi köyü yakınlarında yakalanan N.E'nin emniyetteki ifadesinde, Reyhanlı ilçesindeki saldırıdan yaklaşık 2 ay önce Y.N. ile Suriye'ye giderek Konya ve Ankara'da bombalı eylem planladığını belirtti.

Bu plan kapsamda Konya'da, ardından da Ankara Kocatepe Camisi çevresinde keşif yaparak, fotoğraf çektiğini anlatan N.E, daha sonra Hatay'a gelerek, beraberindeki Y.N. ile Suriyeli Hacı adlı kişinin verdiği parayla araç satın alıp, kaportacıda araçlara gizli bölmeler yaptırdığını ifade etti.

N.E, Ankara ve Konya'da eylem yapma hazırlığındayken, nisan ayının sonunda Samandağ ilçesinden deniz yoluyla Suriye'ye geçerek Lazkiye'de Y.N, E.A. ve Hacı isimli Suriyeli ile görüştüğünü ve bu sırada Y.N'nin kendisine "saldırıların Reyhanlı'da yapılmasını istediğini söylediğini" dile getirdi.

Bu görüşmenin ardından geldiği Reyhanlı'da patlama yerlerinde inceleme yaptığını kaydeden N.E, şunları kaydetti:

"Saldırılardan 2 gün önce takip edildiğimi fark edince 10 Mayıs günü C.S. ile Lazkiye'ye gittik. Burada  Y.N, E.A. ve Hacı isimli Suriyeli ile yeniden görüştük, eylemi ertelemek istediğimi söyledim fakat Hacı bana 2-3 gün içinde eylemi yapmam gerektiğini ve fazla zamanlarının olmadığını söyledi."

N.E, görüşme sonrası yine deniz yoluyla Samandağ'a döndüğünü ve Harbiye'de  araçları teslim aldıklarını,  bu süreçte kendisinden para talep eden kişilere de eylemden sonra ödemenin Suriye'de yapılacağını söylediğini anlattı.

Daha sonra bombaların yüklü olduğu araçların D.Ö. ve arkadaşı tarafından Reyhanlı'ya götürüldüğünü söyleyen N.E, olayın olduğu gün ise alınan yoğun güvenlik önlemleri nedeniyle Suriye'ye kaçamadığını, geceyi A.E'nin evinde geçirdiğini, ilerleyen günlerde ise Suriye'ye geçmek için gittiği Güveççi köyü sınırında yakalandığını ifade etti.

Reyhanlı'daki bombalı saldırılar için Hacı isimli Suriyeli ile 5 milyon dolara anlaştığını anlatan N.E, ifadesinde şunları belirtti:

"Hacı'nın zengin biri olduğunu Y.N'den öğrendim. Daha önce de Y.N. ile Suriye'deyken Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in amcasının oğlu Halil Esed'in yanına gittik ancak kendisiyle görüşmedim ancak Y.N. Halil Esed'in yanına sürekli gidiyordu. 

Bir keresinde de Beşşar Esed ile görüşmüştü. Bu görüşmenin amacı da daha önce Reyhanlı sınırına muhaliflerden kaçarak gelen Esed yanlısı askerleri buradan alarak Yayladağı ve Samandağ ilçesinden Lazkiye'ye gitmelerine yardımcı olmaktı."

Bu konularda ilginizi çekebilir