Rize'deki selzedelere yardımlar başladı

Geçen ay yaşanan selin ardından evleri hasar gören ve hayvanları telef olanların yanı sıra iş yerleri zarar görenlere de ödeme yapılmaya başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİZE - Rize'de geçen ay yaşanan selin ardından evleri zarar gören ve hayvanları telef olanların yanı sıra, iş yerleri zarar görenlere de ödeme yapılmaya başlandığı bildirildi.

Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, yaptığı açıklamada, sel sonucunda il genelinde alt yapıda 11 milyon liralık hasar meydana geldiğini, bunun tazmin edilmesi için Maliye Bakanlığı'ndan talepte bulunduklarını söyledi. Vali Hacımüftüoğlu, selin ardından Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığınca Valilik emrine önce 3 milyon, sonra da 2 milyon lira gönderildiğini belirterek, "Temin edilen kaynağın dağıtımı için çalışmalar tamamlandı. Selde evlerinde eşyaları zarar gören ve hayvanları telef olan 27 kişiye toplam 219 bin 160 lira ödenmesi için karar daha önce çıkmıştı. Şimdi de selden zarar gören esnaflardan 123 gerçek kişi ile 35 şirkete toplam 2 milyon 170 bin 25 lira aktarıldı. Yani selden etkilenenlere ilk etapta 2 milyon 389 bin 185 lira ödenmiş oldu" diye konuştu.

"Kurban Bayramı öncesi kayıplar telafi edildi"

Maddi yardım yapılanların sigortası olmayan esnaflar olduğunu, selden zarar gören ve sigortası olan esnafların zararının ne kadarının sigorta tarafından karşılandığının belirlenmesi amacıyla sigorta şirketlerine yazı yazıldığını söyleyen Hacımüftüoğlu, sigorta şirketlerinden gelecek bilgi doğrultusunda esnafın sigorta haricinde kalan zararlarının da karşılanacağını kaydetti.

Böylece selden etkilenenlerin Kurban Bayramı öncesi borçları varsa bunu ödemeleri, evlerine bir şey götürebilmeleri, bayram yapabilmeleri için kayıplarının büyük kısmını telafi ettiklerini dile getiren Hacımüftüoğlu, şunları söyledi:

"Sel nedeniyle mağdur oldukları gerekçesiyle bin 400 civarında başvuru yapıldı. Evleri yıkılanlar veya oturulamaz hale geleler, çay bahçeleri harap olanlar var. Bunlarla ilgili çalışmalar sürüyor. Evleri yıkılan veya oturulamaz hale gelenlerle ilgili raporlar hazırlanıyor. Ayrıca tarım arazileri ile ilgili çalışmalar da sürüyor. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından tarım alanlarındaki kayıplara paralel olarak zararın mümkün olduğunca tazmin edilmesine çalışılacağız. Selden etkilenen binalarla ilgili çalışmada da son aşamaya gelindi. Raporlara son hali veriliyor. Kısa bir süre içinde bu çalışmanın tamamlanmasının ardından yıkılacak veya onarılacak binalar kesin olarak belirlenecek. Böylece diğer mağdurların da yardımına koşmaya çalışacağız."

Bu konularda ilginizi çekebilir