Robot muhabirler geliyor!

Los Angeles Times gazetesi, Pazartesi günü meydana gelen depremle ilgili haberi robot muhabiri sayesinde ilk veren yayın kuruluşu oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Gazeteci ve yazılım uzmanı Ken Schwencke, depremle ilgili haberin sarsıntı meydana geldiği anda yazılıp yayınlanmasını sağlayan bir algoritma yarattı. İnternet sitesi Slate’e konuşan Schwencke, haberin depremin meydana gelmesinden 3 dakika sonra yayına girdiğini söyledi. ‘Robo-gazetecilik’ kavramı son dönemde dünya genelinde haber merkezlerinde yayılmaya başladı.

Amerikan Yer Bilimleri Enstitüsü gibi güvenilir kaynaklardan teknoloji yoluyla haber toplama uygulamasında öncü hale gelen Los Angeles Times, verileri önceden yazılmış şablon haberlere yerleştirerek yayınlayabiliyor.

Los Angeles Times’ın robotların yanısıra kentteki suç olayları konusunda da haber üretebilen algoritmalara sahip.

Bu tür haberlerden hangisinin daha fazla öne çıkarılacağına ya da daha ayrıntılı işleneceğine ise yazı işleri müdürleri karar veriyor.

Bazı yayın kuruluşları ise özellikle spor haberlerinde algoritma temelli habercilik denemeleri yapıyorlar.

Los Angeles Times’tan Ken Schwencke, ‘robot gazetecilerin’ insanın yerini almadığını belirterek, şöyle devam ediyor:

‘Asıl olarak verilerin hızla toplanıp yayılmasını sağlıyorlar. Ama bu takviye bir araç. Verileri de normal bir gazetecinin edineceği yollara elde edip bazı tür haberler konusunda zaman kazandırıyor.’’

Schwencke, ‘robot gazetecilerin’ kimsenin işine malolmadığını, tam tersine gazetecilerin işlerini daha da ilginç hale getirdiğini de söylüyor.