Romatizma hastalarına kaplıca uyarısı

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nde Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Yıldırım "Romatizma hastalarının muhakkak bir doktora gidip hastalığının kaplıcaya girmek için uygun olup olmadığını öğrenmesi gerekiyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

RİZE - Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Murat Yıldırım, romatizma hastalarını kaplıcaya girmeden önce doktorlarına danışması gerektiği konusunda uyardı.

Yıldırım, yaptığı açıklamada, kaplıcanın minarel değerinden ve sıcaklığından faydalanıldığını belirterek, "Kaplıcanın mineral değeri ve sıcaklığı çok önemli. Hastalık sadece yaşlı insanlarda görülmüyor. Kaplıcaya girmek için yaşlı olmaya da gerek yok. Genç yaştaki hastalarda kaplıcadan faydalanabilir" dedi.  

Kaplıcaların romatizma ve kas ağrılarına iyi geldiğini ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:  

"İltihaplı romatizma hastalığının ilk evresinde kaplıca tedavisini önermiyoruz. 'Romatizmam var kaplıcaya gireceğim' bu kesinlikle doğru değil. Hastanın muhakkak bir doktora gidip hastalığın kaplıca için uygun olup olmadığını öğrenmesi gerekiyor. Günümüzde her işi masa başında halledebilir hale geldik. Bunun için kaslarımızı pek fazla kullanmıyoruz. Rahat bir hayat yaşıyoruz ve erken yaşta kas ağrıları başlıyor. Kas ağrılarının giderilmesi için kaplıcaları tavsiye edebiliriz." 

Kaplıca tedavisi 21 kürden oluşuyor  

Yıldırım, romatizma hastalıklarını ikiye ayırdıklarını belirterek, "İltihaplı ve iltihapsız diye iki çeşit romatizma var. İltihaplı romatizmalar çok farklıdır. Bölgemizde iltihapsız romatizmalar daha çok görülüyor. İnsanlar yaşlandıkça eklemlerinde birtakım değişiklikler oluyor. Kaslar yaşlanıyor ve gücü azalıyor. Eklem ve omurgamız bozuluyor" ifadelerini kullandı. 

Yaşlanmayla hareketsiz bir hayata başlayınca eklem ağrılarının daha çok arttığına dikkat çeken Yıldırım, şöyle devam etti: 

"Yaşlandıkça hareketsizlikten kaynaklanan ağrılar artmakta ve yaşlı insanlar kaplıcalara gitmekte. Fakat kaplıcaya senede üç veya dört kere gideceksin diye bir şey yok. Bunun kür tedavisi var. Bu da 21 kürden oluşuyor. Günde iki kez kaplıcaya girmek kaydıyla toplam 11 günlük bir tedaviden oluşuyor. Bizim bölgemizde genellikle kaplıcaya yarım saat giriliyor. Bu tedavi amaçlı değil turistlik amaçlı bir kaplıca tedavisi oluyor ve neticesinde istediğimiz faydayı göremiyoruz." 

Yıldırım, kaplıcaya girerken herhangi bir diyet uygulamadıklarını belirterek, "Hasta, kalp veya benzeri sorunu varsa dikkat etmeli ve muhakkak diyetini uygulamalı. Kaplıcaya girerken aşırı yemek yememeye, kaplıcadan çıktıktan sonra da soğuk hava akımına kapılmamaya özen göstermeli" diye konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir