RTÜK: Kontrolsüz serbestlik hiçbir yerde yok

RTÜK Başkanı Dursun, dizilerdeki ürünlerin mozaiklenmesi tartışması için, "Tartışılan husus, her türlü ürünün reklamı kontrolsüz şekilde serbest olsun ise bu dünyanın hiçbir yerinde yok" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Başkanı Davut Dursun, yaptığı açıklamada, 6112 Sayılı RTÜK Kanunu'nun, reklam ve benzeri hizmetlerle ilgili düzenlemenin yapıldığı 9. maddesinde, ticari iletişim türü olarak, "belirli program türlerinde izleyiciye herhangi bir uyarı verilmeden markalı bir ürünün kendisinin, logosunun ya da onu hatırlatacak, diğerlerinden ayıracak bir işaretin yayının içinde yer alması" olan ürün yerleştirme uygulamasına yer verildiğini belirtti.

Film ve dizilerdeki reklamları önlemek amacıyla yapılan buzlanmadan şikayetçi olan Ekonomi Bakanı Zeybekci'nin konuyu son Bakanlar Kurulu toplantısında da dile getirmesinin ardından, Zeybekci'ye RTÜK Başkanı'ndan cevap niteliğinde açıklama geldi. Ürün yerleştirmenin dünyada da yeni bir sistem olduğunu anlatan Dursun, Avrupa için yeni olan bu kavramın ABD'de daha eskiye dayandığını söyledi.

'Ürün yerleştirmedeki sınırı kaldırdık'

Avrupa Birliğine uyum çerçevesinde Türkiye'de de yasanın uygulandığını ifade eden Dursun, görsel medya yayın kuruluşlarının da ürün yerleştirmeyi kullandığına işaret etti.

Dursun, dolayısıyla buzlama hususunun yanlış anlaşıldığını vurgulayarak, "Daha önce 1 saatlik bir programda en fazla 4 ürünün yerleştirilmesi yapılabilir diye bir düzenlememiz vardı, en son yapılan düzenlemeyle biz bu sınırı kaldırdık. Ürün yerleştirme konusunda sınır söz konusu değil" dedi.

'Yayın kuruluşları yavaş yavaş alışıyor'

Ürün yerleştirmenin birtakım şartları olduğuna işaret eden Dursun, "Burada tartışılan husus, her türlü markanın, ürünün, imajın vs. ticari iletişimi, reklamı kontrolsüz şekilde serbest olsun şeklinde bir anlayışsa bu dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey söz konusu değil. Bizim için de bunun sorun olacağını düşünüyorum. Ayrıca o yasal düzenlemeyi gerektiren bir husus olur. O sebeple ürün yerleştirme zaten var, ürün yerleştirmeyle ilgili birtakım düzenlemeler zaman içinde yenileniyor" diye konuştu. Dursun, yayın kuruluşlarının ürün yerleştirme sistemine yeni olması sebebiyle yavaş yavaş alıştığını ve kullanıldığını vurguladı.

'Markanın görünürlüğünü reklam çerçevesinde düşünmek gerekiyor'

Böylece markaların ve ürünlerin tanınırlığına da önemli katkı sunulduğunu vurgulayan Dursun, netice itibarıyla bunun bir reklam türü olduğuna dikkat çekti. Başkan Davut Dursun, bir programda, dizide herhangi bir ürünün, markanın görünürlüğü söz konusu olacaksa elbetteki bunu reklam ve benzeri gibi hizmetler çerçevesinde düşünmek gerekiyor" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir