RTÜK ve YÖK hakkında suç duyurusu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, RTÜK ile YÖK başkan ve üyeleri hakkında "görevi kötüye kullandıkları" iddiasıyla suç duyurusunda bulundu.

Acar, öğle saatlerinde Adalet Sarayı'na gelerek Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusu dilekçelerini verdi.

RTÜK'e ilişkin suç duyurusunda, Gezi Parkı odaklı olayların birçok televizyon kanalınca yok sayıldığı, buna karşın olayları canlı yayınlarla kitlelere duyuran ve "tam anlamıyla gerçek gazetecilik yapan Halk TV, Ulusal Kanal, CEM TV ve EM TV'ye RTÜK tarafından gerçek dışı gerekçelerle ceza verildiği" savunuldu.

RTÜK'ün taraflı olduğu kaydedilen suç duyurusunda, RTÜK Başkanı Davut Dursun, Başkanvekili Taha Yücel ve Üyeler Abdulvahap Darendeli, Hamit Ersoy, Hasan Tahsin Fendoğlu ve Ahmet Yıldırım'ın görevi kötüye kullandıkları ileri sürüldü.

YÖK'e ilişkin şikayet
Diğer şikayette ise YÖK'ün, son dönemde birçok vakıf üniversitesinin kuruluşuna onay verirken TC Antalya Kültür ve Eğitim Vakfının (AKEV) "Antalya Üniversitesi" kurulmasına ilişkin başvurusunun yaklaşık 5 yıldır sonuçlandırılmadığı ifade edildi.

Başvuru tarihinde mal varlığı şartı olmamasına karşın, başvurudan 13 ay sonra mal varlığı şartı konulduğu, vakfın 15 milyon liralık şartı yerine getirdiği belirtilen dilekçede, ancak daha sonra  mal varlığı kapsamının daraltılması suretiyle vakfın mal varlığının yetersiz duruma düşürüldüğü kaydedildi. Dilekçede, vakıf yeni karara uygun mal varlığı çalışmalarını sürdürürken YÖK'ün Nisan 2012'de yeni bir kararla mal varlığı şartını eski başvurular için 25 milyon, yeni başvurular için ise 50 milyon liraya çıkardığı kaydedilerek, YÖK'ün, AKEV ile ilgili işlemlerinde kanun önünde eşitlik ilkesini çiğnendiği ifade edildi.

Dilekçede, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya ve YÖK üyelerinin "siyasi saiklerle üniversite kuruluşunu engelleyerek, görevi kötüye kullandıkları" savunuldu. 

Acar'ın açıklaması
Acar, suç duyurusunda bulunduktan sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, RTÜK ve YÖK'ün Anayasa'ya göre bağımsız ve tarafsız oluşturulduğunu, ancak tarafsızlıklarını yitirdiklerini kaydederek, "Bu kurullar, AKP'nin siyaseti doğrultusunda ve o siyasetin yönlendirilmesiyle hareket eder hale gelmişlerdir" dedi.

RTÜK'ün kanallara verdiği cezaların yıldırma ve sindirme amaçlı olduğunu ileri süren Acar, "Bunun hesabını mutlaka, bugün görev yapan üyelerden soracağız. Dikkat etsinler, bugünkü saltanata aldanmasınlar" diye konuştu.

Acar, YÖK'ün ise "istediğim üniversiteyi kurdururum, istemediğimi sonsuza kadar kurdurmam" diye iş yaptığını savunarak, bu konunun da sonuna kadar takipçisi olacaklarını söyledi.