”RTÜK'ün, yayından önce müdahale yetkisi yok”

Arınç, CHP'li Erbatur'un yazılı soru önergesini, RTÜK Başkanı Dursun'un bilgi notuyla yanıtladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, RTÜK'ün, programlara yayından önce müdahale etme ve programları yayından kaldırma yetkisinin bulunmadığını bildirdi.

CHP Adana Milletvekili Gaye Erbatur'un yazılı soru önergesini, RTÜK Başkanı Davut Dursun'un bilgi notuyla yanıtlayan Arınç, RTÜK'ün, programları yayınlandıktan sonra ilgili yasa hükümlerine uygunluk açısından denetlediğini belirtti.

Bülent Arınç, RTÜK'ün, programlara yayından önce müdahale etme ve programları yayından kaldırma yetkisinin bulunmadığına işaret ederek, uzmanlarca titizlikle takip edilen ve yasa hükümlerine aykırı bulunan yayınlar için rapor düzenlendiğini bildirdi. Arınç, bu raporlar ve yayın kopyalarının Üst Kurulca değerlendirilerek, gerektiğinde kuruluşlara sırasıyla, uyarı/özür dileme, program durdurma, para cezası ve geçici yayın durdurma cezası verildiğini kaydetti.

Bir televizyon kanalında yayınlanan "Ah Be Güzelim" isimli programın da uzmanlarca dikkatle izlendiğini belirten Arınç, bazı programlara, etik açıdan sorunlu olmakla birlikte yasal açıdan müeyyide uygulanamadığını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Arınç, çocukların zararlı yayınlardan korunması amacıyla geliştirilen "akıllı işaretler" simge sisteminin 23 Nisan 2006'da uygulanmaya, televizyonların çocuklar üzerindeki olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılmasına yönelik medya okur yazarlığı dersinin, 2007-2008 öğretim yılından itibaren seçmeli ders olarak okutulmaya başlandığını da anımsattı.