Rumlarla aynı masaya oturmayız

Başmüzakereci Bağış, Rumların dönem başkanlığı döneminde AB ile ilişkilerin aynen devam edeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Güney Kıbrıs Rum kesiminin AB dönem başkanlığı sırasında Türkiye'nin AB Komisyonu ve Parlamentosu ile ilişkilerinin aynen devam edeceğini belirterek, "Sadece dönem başkanlığı ile aynı masaya oturmayız" dedi.

Bakan Bağış, katıldığı bir televizyon programında Türkiye-AB ilişkileri ve Rumların AB dönem başkanlığı konularında açıklamalarda bulundu.

Bağış, programda AB ile müzakerelerde durağan bir sürece girildiğinin belirtilmesi üzerine, kendilerinin sürece odaklandığını, sonucun çok da önemli olmadığını söyledi.

Müzakere edilebilecek 33 fasıldan 13'ünün açıldığını, geri kalan 20 fasıldan 17'si üzerinde siyasi engel olduğunu ve Türkiye'nin istese de bu fasılları açamayacağını belirten Bağış, "Engeller kalkarsa bir yıl içinde 12 faslı, iki yıl içinde ise 15 faslı açabilecek noktadayız şu aşamada. Biz istersek 2015'e Türkiye'yi AB standartlarında bir ülke haline getirebilecek bir konumdayız" diye konuştu.

"Rumlar ayağını denk alsın"

Egemen Bağış, Rumların AB dönem başkanlığında AB-Türkiye ilişkilerinin nasıl olacağına ilişkin bir soru üzerine de Avrupa'nın Kıbrıs'ta kapsamlı bir çözümü desteklemesi gerektiğini söyledi.

Bağış, AB dönem başkanlığını Kıbrıs Rum kesiminin değil, Ada'da Türk ve Rum tarafının siyasi eşitlik temelinde birlikte kuracakları yeni Kıbrıs Devletinin üstlenmesi gerektiğini belirtti.

Bağış şöyle konuştu:

"Rumlar gelince de bizim AB Komisyonuyla ilişkimiz aynen devam eder, AB Parlamentosu ile devam eder. Sadece dönem başkanlığı ile aynı masaya oturmayız. Zaten dönem başkanlığı ile oturacağımız çok fazla bir ortam da yok onun için müsterih olsun milletimiz. Biz ne yaptığımızı biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız çok doğru bir uyarıda bulundu. Yoksa orada iki devlet ortaya çıkar. Türkiye'nin artık bir ağırlığı var. Türkiye'den sinyal bekleyen birçok ülke var. KKTC'yi tanımak ve diplomatik ilişkiler kurmak için bizden haber bekleyen birçok ülke var. Rumlar ayağını denk alsın. Eğer gerçekten çözüm istiyorlarsa şu önümüzdeki altı ayı iyi değerlendirsinler. Yoksa kaçan balık büyük olur çok pişman olurlar"

Bu konularda ilginizi çekebilir