Rus demir çelik şirketi MMK Erdemir’le görüşüyor
Demir-çelik piyasasında dolaşan söylentiye göre, Rus MMK Türkiye'den çıkışa hazırlanıyor
İbrahim EKİNCİ
İSTANBUL - Demir-çelik piyasasında önemli bir söylenti dolaşıyor; "Rus şirket MMK, Erdemir de dahil bazı şirketlerle görüşüyor..."
Ne görüşüyor? Almak için mi, satmak için mi? "Satmak için" deniliyor. Şirketin tamamını mı, yoksa bir kısmını mı satmak istiyor? İşte bu sorunun cevabı yok!.. MMK'nın görüştüğü şirketler arasında
Erdemir'in yanı sıra Tosyalı'nın da adı geçiyor. MMK da görüştüğü şirketler de bir açıklama yapmaktan kaçınıyor ancak piyasanın önemli gündemlerinden biri bu görüşmeler.
Rus demir-çelik şirketi MMK, Mart 2007'de Türk şirketi Atakaş'la ortak demir çelik şirketi kurdu. MMK-Atakaş'ın hedefi, Türkiye'de 2.3 milyon ton yassı çelik üretim kapasiteli yatırım yapmaktı. Bu yatırım yapıldı, önemli bir kapasite devreye alındı, şirket üretime geçti. Ancak bir süre sonra
ortaklar arasında ayrılık, devir, satış söylentileri çıktı. Çok geçmeden de ortaklar ayrıldı. MMK-Atakaş Metalurji San. Tic ve Liman İşletmeciliği AŞ'nin (MMK-Atakaş) hisselerinin tamamının 11 Mart 2011'de Rus çelik üreticisi Magnitogorsk Iron and Steel Works'a (MMK) geçtiği duyuruldu.
Başka bir ifade ile 485 milyon dolar değerinde olduğu belirtilen anlaşmayla birlikte MMK, şirketin Atakaş'a ait yüzde 50 hisseyi satın alarak şirketin tamamının sahibi oldu.
Şimdi MMK'nın yeniden bazı görüşmeler yaptığı konuşuluyor. Bu görüşmelerin tam kapsamı konusu net değil. Şirket bir açıklama yapmıyor. MMK, yeni bir ortak mı arıyor, yoksa şirketi tamamen mi satıp Türkiye pazarından çıkmak istiyor, belirsiz. Ulaştığımız bazı yetkilileri açıklama yapmaktan kaçındı.
Sektör mutsuz
MMK, çok önemli bir demir çelik şirketi. Rusya'da bu sektörde yüzde 18 pazar payına sahip. Ham çelik üretimi (2011) 12.2 milyon ton. Grup gelirleri (2011) 9.3 milyar dolar. Halka açık bir şirket. Piyasanın çok önemli oyuncuları arasında. MMK'nın Türkiye'de İskenderun ve Gebze'de iki tesisi var. Yılda 2.3 milyon ton ham çelik üretim kapasitesine sahip. Ayrıca İskenderun'da de kendine ait bir liman inşa etti. MMK'yı mutsuz eden bir gelişme var mı pazarda? Demir Çelik Üreticileri Derneği (DÇÜD) Genel Sekreteri Veysel Yayan, "Pazarda bir daralma var, dedi. Aslında bütün dünyada daralma var. Bu bize de yansıyor. Ne kadar bir olumsuz etki edecek, bakıyoruz. Son iki aydır gelişmeler iyi değil. Geçen yıl yüzde 30 üretim artışı olmuştu. Bu yıl da bekliyorduk ama ilk dört ayda üretimde yüzde 1'lik düşüş var. Kapasite 16 milyon ton, üretim 9 milyon ton düzeyinde. 14 milyon tonluk iç tüketimin kalanı ithalatla karşılanıyor. Dahilde işleme rejimi ithalatı teşvik ediyor."