Rus gazını Avrupa'ya Türkiye ulaştıracak

Rus doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak Güney Akım gaz boru hattının inşaat izni konusunda anlaşmaya imzalar atıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
MOSKOVA - Rusya'nın Ukrayna'yı devre dışı bırakmak için büyük önem verdiği Güney Akım doğalgaz boru hattının, Karadeniz altından Türkiye karasularından geçmesine izin veren anlaşmaya Moskova'da imza atıldı.
Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in yanı sıra Enerji Bakanı Taner Yıldız ve Rusya Başbakan Yardımcısı İgor Seçin'in hazır bulunduğu anlaşmaya Botaş Genel Müdürü Fazıl Şenel ve Gazprom Başkanı Aleksey Miller imza attı.
Miller ve Şenel ayrıca Batı hattından gaz alımıyla ilgili anlaşmayı da 2025 yılına kadar uzatan anlaşmaya imza attılar.
Putin, imzaların ardından yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki gaz alanında önem verdikleri büyük bir çalışmanın bugün burada sonuçlandığını görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu diyaloğu Türkiye Başbakanı Sayın (Recep Tayyip) Erdoğan ile başlattık" dedi.
Erdoğan ile iki ülke işbirliğinin yönlerini belirlediklerini ve bugün imza atılan anlaşmanın da bu işbirliği kapsamında bir anlaşma olduğunu belirten Putin, "İlişkilerimiz sadece enerji değil bir çok değişik alanlarda olumlu bir şekilde gelişmekte. Bütün bu gelişmelerde sizin (Yıldız'ın) ve ayrıca Sayın Erdoğan'ın büyük katkıları bulunmakta" diye konuştu.
"Türkler gerçekten güvenilir ortak"
Putin, Türkiye ve Rusya arasında enerjinin yanı sıra değişik alanlarda devam eden müzakerelerin bulunduğunu belirterek, "Rusya Federasyonu her türlü müzakereleri ve bu geliştirilmekte olan işbirliğini desteklemekte. Bugünkü olay hepimiz için kesinlikle yılbaşı hediyesi oldu. En derin saygılarımı ve sevgilerimi lütfen Sayın Cumhurbaşkanı Gül ve Sayın Başbakan Erdoğan'a iletin" diye konuştu.
Putin, Yıldız ve Seçin'in KEK toplantısı sonuç bildirgesini imzalamasının ardından da Yıldız'a dönerek, "Türkiye Başbakanı ile hangi konuda anlaştıysak yerine getireceğiz. Biz Türklerin gerçekten güvenilir ortak olduklarını bir kez daha gördük" dedi.
"Yıldız'ın konuşması"
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız da yaptığı konuşmada, Erdoğan'ın Rusya'da yapılan parlamento seçimlerinin Rusya'nın istikrarı açısından hayırlı olması dileğini ileterek, "Sizler son derece iyi bir şekilde özetlediniz özellikle iki ülke arasındaki enerji sektöründeki işbirliğini. Burada sayın Seçin ve ekibiyle birlikte çok yapıcı bir çalışma yürüttük. Sizin ve Başbakanımızın 2009 yılındaki protokolünüz bizim için talimat ve o talimatın gereklerini yerine getiriyoruz" dedi.
"Batı Hattı'nda yeni bir anlaşma yok"
Yıldız, Rusya Başbakanlığı'ndaki Rusya Başbakanı Vladimir Putin'in de hazır bulunduğu imza töreninin ardından Türkiye'nin Moskova Büyükelçiliği'nde Türk basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Putin'in açıklamasında Türkiye ile 2025 yılına kadar gaz tedariki anlaşması imzaladıkları açıklamasının Batı Hattı'ndan gaz alımıyla ilgili yeni bir sözleşme anlamına mı geldiği yolundaki soru üzerine Yıldız, bu konuda yeni bir anlaşmanın söz konusu olmadığını belirterek, sadece özel şirketlerin şu ana kadar bir anlaşma imzalayamamasından dolayı iptal edilen 6 milyar metreküplük kontratın yerine bir "zeyilname" imzalandığını söyledi.
"3 milyar metreküplük alacak Batı Hattı'ndan verilecek"
Yıldız, 2012 yılından önceki yıllardan birikmiş olan bir kısım gaz alacağının 2012 yılında Batı hattı'ndan alınacağını belirterek, "Müzakere açasından ekibimiz ve Rusya Federasyonu'nda al ya da öde çerçevesinde almadığımız gaz konusunda bir talebimiz oldu. En az 3 milyar metreküplük al ya da öde kapsamındaki gaz inşallah 2012 yılında aktarılmış olacak" dedi.
Bakan Yıldız, Türkiye'nin istediği fiyat indirimi konusunda bir anlaşma olup olmadığı yolundaki bir soru üzerine de, "2011 yılında aldığımız fiyatın bir kısmının piyasadan yüksek olduğunu söyledik ve onlar da sağolsunlar bir kısmını indirdiler. Bugün imza altına alındı" dedi.
Yıldız, fiyat indiriminin gelecek için de geçerli olup olmadığı yolundaki soru üzerine, 2011 yılı sonu itibariyle bakıldığında BOTAŞ'ın omuzunda geriye dönük büyük bir yük olduğunu olduğunu belirterek, "Bunun kaldırılması gerekir dedik. Temel prensip olarak geriye dönük yükün hafifletilmesi beklentisi var" diye konuştu.
"Nükleer işbirliği konusunda Rusya 700 milyon dolar nakit aktardı"
Yıldız, Türkiye ve Rusya arasında nükleer güç konusundaki işbirliğinin de olumlu bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Bir hafta önce 700 milyon dolar civarında bir nakit aktarımı oldu" dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir