Rus yaptırımlarının ilk etkisi olur, sonra telafi edilir

Kalkınma Bakanı Yılmaz, Rusya'nın Türkiye'ye uygulayacağı yaptırımların telafi edilebileceğini savundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KAYA

ANKARA - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Rusya’nın açıkladığı yaptırımların ilk etkisinin yaşanmasının ardından telafi olacağını belirtti. 

Cevdet Yılmaz, Kalkınma Bakanlığı görevini yeniden devralmasının ardından bir grup gazeteciyle bir araya geldi. Bakanlığının çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Yılmaz, gazetecilerin soruları üzerine Türk hava sahasını ihlal eden Rus savaş uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan gerginliğe ilişkin değerlendirme yaptı. Genel olarak, uluslararası ticari kuralların işlediğini ve uluslararası ticaretin kolaylaştığını kaydeden Yılmaz, bu ortam nedeniyle ekonomik yaptırımların çok iyi işleyen bir araç olmadığını vurguladı. Yılmaz, ülkelerin başka ülkeler üzerinde ticaret saptırması yoluyla bu türden uygulamaları aşabildiğini, başka pazarlara giderek telafi edebildiğini belirtti. Rusya’nın açıkladığı ekonomik yaptırımların da ilk etkisinin görülmesinin ardından, bu negatif etkiyi ortadan kaldıracak telafi mekanizmalarının devreye gireceğini, yeni pazarların bulunacağını kaydeden Yılmaz, “Zorluk çıkar, ilk etki fazla olur ama sonra etkisi azalacak ve ardından da telafi edici çözümler mutlaka bulunacaktır” dedi. 

Kalkınma Bakanı Yılmaz, yaş sebze ve meyvede de Türkiye içinde fiyatların gerilemesinin enfl asyon üzerinde olumlu bir etki sağlayabileceğinin altını çizdi. Türkiye’nin kriz sürecindeki temel politikasının “diyalog ve sorunu kendi alanı içinde değerlendirmek” olduğunu da belirterek, öğrenciler, iş insanları, işçiler gibi kişilere yönelik bazı olumsuz tavırların rahatsızlık yarattığını belirtti. Yılmaz, “Sorun kendi mecrasında değerlendirilmeli, başka alanlara yansıtılmamalı” dedi. 

Büyüme yüksek, cari açık az olacak 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, yeni hazırlanacak bütçe nedeniyle, TBMM’ye sunulan Orta Vadeli Program'da değişiklik olacağını, ancak bunun kapsamlı bir değişiklik olmayacağını söyledi. OVP’yi, seçim olmayacakmış gibi ciddi bir hazırlıkla yaptıklarını söyleyen Yılmaz, yeni veriler ışığında rötuşların gerçekleşeceğini anlattı. Yılmaz, bunlar arasında büyümeye ilişkin de yorum yaparak, “2015 büyümesi OVP’de öngördüğümüzden (yüzde 3) biraz daha yüksek olacak. Cari açık da (36.7 milyar dolar) biraz daha az gerçekleşecek” dedi. 

Yılmaz, TBMM’nin çalışmaya başlamasıyla birlikte, hükümetin seçim vaatleri arasında bulunan emeklilik düzenlemesi, polis ve askerlerin ücret iyileştirilmesini gündemine alacağını, orta vadeli perspektif içinde de yatırım ortamının iyileştirilmesine yönelik idari ve yasal düzenlemeler, gelir vergisi düzenlemesi, patent, kişisel verilerin korunması gibi hazır düzenlemeleri çalışmaya başlayacağını anlattı. 

Kentsel rant yeniden gündemde 

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, tartışma yaratan ve geri çekilen kentsel rantların vergilendirilmesine ilişkin düzenlemeyi gündemlerine aldıklarını açıkladı. Kentsel yerlerde idari ve yerel düzenlemelerle ve ekonomik nedenlerle gerçekleşen değer artışlarından sağlanan kazançların vergilendirilmesini içeren düzenlemeyi yapmak istediklerini belirten yılmaz, buradan sağlanacak kaynağın da ağırlıklı olarak yine kentsel dönüşüme ayırmayı planladıklarını tekrarladı.

"Türkiye, 2016’da 20 yıllık plan hazırlığı yapacak”

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, 2023’ün 2018’de bitecek onuncu beş yıllık kalkınma planından sonra hazırlanacak 11. plan ufk una gireceği için yeni bir uzun vadeli strateji hazırlanacağını açıkladı. Gelecek 20 yılı içerecek planın 2016’da çalışılmaya başlanacağını belirten Yılmaz, “Dünya nereye gidecek, Türkiye bunun içinde nasıl şekillenecek buna bakmak gerekli. Biz de bunu yapacağız” dedi. Yılmaz, bölgesel kalkınma yaklaşımının ana unsurunu oluşturan kalkınma ajanslarının yeniden yapılandırılmasını gündeme aldıklarını ve illerde bulunan kalkınma ofislerinin yatırımcılar için “tek durak ofislere” dönüşümünün planlardan biri olduğunu söyledi. Kamuoyunda beklenen “yapısal reform programı” hakkında da bilgi veren Yılmaz, yapısal reformların 25 öncelikli dönüşüm programının önceliklendirilmesi, yargı reformu, YÖK’ün yeniden yapılandırılması ve kamuda şeffaflık uygulamasını içereceğini açıkladı.